Yapılan araştırmaya göre, insanların restoranlarda yemek yeme ve alışverişlerinde ciddi bir düşüş görüldü. 

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, kriz sonucunda insanların gelecekte daha az tüketeceklerini ve daha fazla tasarruf edeceklerini göstermektedir. Çalışma Novus tarafından Länsförsäkringar adına yapıldı.

Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık üç kişiden biri restorandan yemek yeme ve alışveriş harcamalarını azaltmayı planlıyor.  Länsförsäkringar'ın özel iktisatçısı Emma Persson, bu durumun salgının ekonomik etkilerinden doğrudan etkilendiğini belirtiyor dedi.

Persson, Tüketimini azaltmayı planlayan büyük bir oranın olması ilginçtir. Bu sadece daha karışık bir işgücü piyasasının değil, daha karışık ve daha belirsiz bir dünyanın da etkisi olmalı ifadeleri kullandı.

Yarısından azı her zamanki gibi tüketmeye devam edeceklerini söyledi.

Emma Persson, "Birçok insan muhtemelen henüz işsiz kalabileceklerini düşünerek hazırlıklı olmak istiyorlar." dedi.

Ekonomik belirsizlik, sosyal kısıtlamalar ile birleştiğinde tüketici davranışını değiştirerek etkilemektedir. Enfeksiyonun yayılma riski, daha az insanın bir restoranda yemek yemesine ve alışveriş için dükkanları ziyaret etmesine neden olur.

Daha sınırlı yaşamak, muhtemelen tüketimin birkaç bölümünü etkiler diyen Emma Persson, birçok insanın eski alışkanlıklarını bırakarak daha tedbirli davranmaya yöneldiği gözleniyor yorumunda bulundu.

İnsanların tüketimi hızla azaltması sosyal ekonomiyi nasıl etkiler sorusu üzerine Persson: "Bir iktisatçı olarak, önce kendinize yardım etmeniz gerektiğini düşünüyorum, sosyal ekonominin sorumluluğunu almak bireye bağlı değildir. Ancak elbette, krizden sonra restoranların ayaktaa kalmasını istiyorsanız, kriz sırasında ekstra zorluk çekenleri desteklemeyi seçebilirsiniz" dedi.

Çalışma, her yedi kişiden birinin kriz sonucu tasarruflarını artıracağını gösteriyor. Arşatırmada en fazla tasarrufu seçenler arasında 18-29 yaş grubundaki kişler yer alıyor. Tasarruf edenlerin çoğu kriz sırasında borsaya yatırım yapmayı seçtiğide dile getirilirtildi.

Emma Persson, "birçok genç insanın otel ve restoran gibi krizden en çok etkilenen sektörlerde çalıştığını ve bu nedenle fazladan zorlandıkları görülebilir."

Persson, insanların tüketimi azaltmasının ve tasarruflarına öncelik vermesinin iyi olduğunu düşündüğünü söylerken, bu krizin birçokları için ekonomik bir uyandırma çağrısı olduğunu kaydetti.

"Daha önce kendinizi dokunulmaz ve rahat hissediyor olabilirsiniz, ama şimdi bazı şeylerin olabileceğini ve kimsenin öngöremediği bir şeyin farkına varın" diyerek, "Kriz, acil özel ekonomiyi etkileyen şeylerin olabileceğini hatırlatır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi