Korona krizi sırasında, yalnızca birkaç ülke ekonomilerini İsveç'ten daha iyi yönetebildi. Bağımsız analist Peter Malmqvist, "Harika bir başarı" diyor. Ancak ekonomist Lars Calmfors'a göre strateji hayatlara mal oldu.

Pandemi öncesinde GSYİH büyümesinde 4,4 puanlık bir düşüş felaket olarak görülüyordu. Heyelan, hem 2008–2009 mali krizinden hem de 1990'ların başındaki bankacılık krizinden daha kötü.

Ancak İsveç'in 2019'un üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7'lik GSYİH büyümesinden sonra bu yılın üçüncü çeyreğinde GSYİH'de yüzde 2,7'lik bir düşüşe geçmesi, yani yüzde 4,4 puanlık bir düşüş şu anda uluslararası alanda bir başarı olarak görülüyor. Pandemi sürecinde ekonomiyi iyi yöneten 38 ülkelik listede sadece Tayvan, Hong Kong, Çin, Norveç, İsviçre ve Güney Kore, İsveç'in önünde yer alırken, Hollanda aynı seviyede kaldı.

"İsveç virüs stratejisinin sürekli bir başarısızlık olarak tasvir edildiğini sindirmek zordur" diyen Analist Peter Malmqvist, İsveç'in kriz sırasında ekonomiyi nasıl yönettiğine atıfta bulunarak, İsveç'in uluslararası alanda parlak bir başarı gösterdiğini söyledi.

Birçok uzman ise, İsveç'in kriz dönemindeki ekonomi yönetimi uğruna çok ağır bedel ödediğini de savunuyor.

Ekonomist Lars Calmfors, İsveç'in pandemi ile mücadele de ekonomik kayıpları minimize etmek için izlediği stratejinin çok fazla insanın hayatına mal olduğunu ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi