Basın bilgilendirme toplantısında Eneroth, salgın sırasında genel seyahat ve seyahat akışının nasıl değiştiği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2020 yılının özellikle, Mart ayından itibaren ana görevin enfeksiyonun yayılmasını sınırlamak olduğunu ve oldukça farklı bir yıl olduğunun altını çizen Eneroth, "İnsan hayatını korumak için, sağlık hizmetinin şartları vardır. İşleri ve finansmanı kurtarmak için atılması gereken adımlar vardır" ifadeleriyle konuşmasına başladı.

"İlkbaharda seyahati sınırlamaya çalıştılar. Yolcu ulaşımı bu kısıtlamalardan olumsuz etkilendi. Bazen ulaşım tamamen durdu. Ancak, yük taşımacılığı iyi işledi" ifadeleri kullandı.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth sözlerine şöyle devam etti:

Yapılan genel çabaların çoğu, ulaşım sektörünün bu zorluğun üstesinden gelmesine yardımcı oldu. En önemlisi, kısa vadeli işten çıkarmalar, bireysel şirketlere destek, hastalık maaşının sorumluluğunu üstlenme, sosyal güvenlik katkı paylarını düşürme, belediyelere ve bölgelere kaynak ilaveleri gibi çok ciddi destekler sağlandı.

Bireysel şirketler de, 2 bin 500 taksi şoförü etkilendi. Taşımacılık sektörü ile kurduğumuz diyalogda, pandemiyle baş etme ve bundan daha güçlü çıkma çabaları önemli olmuştur.

Eneroth, Kredi gibi desteklerde ulaştırma sektörü için özel girişimlerden biri olduğunu belirterek: İsveç İhracat Kredi Ajansı aracılığıyla kredi fırsatlarını ve sosyal açıdan önemli taşımacılık yatırımlarını anlattı.

Eneroth, Kamu hizmeti yükümlülüğü getirdik. Bu olağanüstü bir çalışma. Stockholm'den Gotland'a ve Norrland'a kadar hava bağlantılarını sürdürdüğümüzü söyledik. Personel ve malzeme taşımaları için önemliydi.

Ticari uçuşun olmadığı yerde İsveç Ulaştırma İdaresi devreye girdi.

Tomas Eneroth: Nakliye desteğini de geçici olarak uyarladık. Bu, havacılık için de yapıldı.

Bölgelere ve belediyelere verilen genel devlet sübvansiyonlarına ek olarak toplu taşımaya 5 milyar ayırdık.

Önemli bir kısım, bu desteği toplu taşıma araçlarında tutulan hacimle ilişkilendirecek olmamızdır. Mecbur değilseniz, toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmekten kaçınmamız, okulların öğretimi erteleyebileceğini, evden çalışmaktan çekinmeyin, yine de toplu taşımanın korunmasını, kalabalıklaşmamasını, orada çalışanların iyi bir yolculuk yapmasını istiyoruz dedi.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Yük taşımacılığı çok iyi işledi. Başlangıçta Orta Avrupa'da sıkışmış kamyonlarla sorunlar yaşadık, ancak tedarik zincirini güvence altına almak için "yeşil şeritleri" başlattık.

Ayrıca konteynır sıkıntımız vardı, bu giderildi.

Hacimlerin azaldığını gördüğümüz ölçüde, bunun nedeni üretim kesintileri veya düşen hacimdir. Hatta bazı durumlarda yük taşımacılığında karayolu ve denizyolu ulaşımında artış görüyoruz.

Korona sonrası, ulaşım sektörü hala güçlü olmalı. Paris Anlaşması'na uymalıyız, pandemi ulaşım sektörü için geçişle baş edememek için bir bahane olmamalı. Taşımacılık şirketlerinin de salgınla baş edebilecek kaynaklara sahip olması gerekir.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Şimdi bugünün temasına bakarsak: İsveç'teki seyahat alışkanlıklarının trafik analizinin sonuçlarını görebiliyoruz. Burada, farklı trafik türlerinde trafik hacimlerinin Mart'tan Kasım'a kadar nasıl değiştiğini gördük.

Uçuşta büyük bir kayıp görüldü, aynı zamanda diğer birkaç ulaşım şekli de farklı görüntü izledi.

Yaz aylarında çok fazla kapasite yeniden kazanıldı, ancak şimdi bazı kısımlara, özellikle yolcu taşımacılığına bakıyoruz, bir azalma var.

Havacılık ve yolcu taşımacılığında bir kez daha düşüş görüyoruz.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Trafik türlerine daha net bakarsak, hava taşımacılığı azalıyor, trafikte yük taşımacılığı ve demiryolu ile yük taşımacılığı artıyor.

Geçen baharda gördüğümüz hacimlerde değiliz, ancak önemli bir azalma görüyoruz.

Paskalya ve Valborg sırasında gerçek anlamda yüzde 80 azalma gördüğümüz uzun mesafeli trenlerde. Daha sonra yaz aylarında, yaz ortasında ve sonbahar tatillerinde bir artış haline gelmek için, önemli ölçüde arttı.

Diğer şeylerin yanı sıra, uzun mesafeli trenlerde mesafeyi korumak için önemli kararlar alındı.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Stockholm'de SL için seyahatte gerçek bir değişiklik var diyerek bazı veriler paylaştı.

Seyahatin yaz aylarında önemli ölçüde arttığını, ancak şimdi tekrar azaldığını görüyoruz. 

Henüz geçen bahar kadar yolculuk yapmıyoruz, ancak enfeksiyonun yayılması çok yüksek.

Västra Götaland'daki Västtrafik için, gelişme, ilk azalma, yaz boyunca yeni hız ve ardından tekrar azaltma ile benzer olmuştur. Seyahatteki azalma artık Västtrafik için toplam yüzde 55'tir diyerek sıkışıklığın artık azaldığını söyledi.

Skåne için, otobüs tarafında seyahatte bir azalma var.

Yaz boyunca artış hızlandı, şimdi geri çekildi, ancak henüz bu baharda görebildiğimiz seviyelerde değil.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Enfeksiyon yayıldığında hareket kabiliyetimizi azaltmak zorlu bir iştir. Hareketliliğin daha da azaltılmasını sağlamalıyız. Yaptığımız gezileri güvenli bir şekilde yaptığımızdan emin olmalıyız.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth, Telia'nın hareketlilik verilerini paylaştı.

Bu, genel olarak hareketliliğin İsveç'te nasıl değiştiğini gösteriyor.

Burada 2019 ile karşılaştırıldığında net farkı görebiliyoruz, ancak her şeyden önce pandeminin başlangıcındaki hareketliliğin çok düşük olduğunu görüyoruz. İnsanlar evde kalmayı seçti, evde çalıştılar, yaz aylarında hareket arttı ama şimdi düşük seviyelere geri döndü. Evde daha fazla insan çalışıyor, işverenler, evden çalışabilenlerin evden çalışmaları gerektiğine dair tavsiye ve yönergelere uyuyor. İsveç'te hareketliliğin azaldığını görüyoruz.

Özetle hareketliliğin tüm kesimlerde (üç büyükşehir bölgesinde) yüzde 22 azaldığını söyleyebiliriz.

Ülke genelinde, Telia'nın verileri hareketlilikte yüzde 3'lük bir düşüş gösteriyor. Daha fazla insanın artan enfeksiyon mesajlarına itaat ettiğini, kiminle görüştüğümüzü, kaç kişiyle, nasıl seyahat ettiğimizi kısıtlayıcı olmamız gerektiğini söyledi.

Doğru yönde ilerliyor, ancak Nisan-Mayıs seviyelerine geri dönmüyor.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Google'ın konum verilerine, mobilitenin konutta, işte ve toplu taşıma istasyonlarında nasıl olduğuna da bakabiliriz. Bu veriler evde kalış süresinin arttığını gösterir. Daha çok insan evden çalışıyor. Hareket kalıpları aşağı yukarı aynı.

İnsanlar artık giderek daha fazla evden çalışıyor, daha az seyahat ediyor, toplumda daha az hareket ediyor.

Veriler birbiriyle karşılaştırılamaz. Ama genel olarak aktardığım şey şu diyebiliriz: Evet, ilkbaharda seyahatin önemli ölçüde azaldığı, yazın arttığı bir durum var, şu an düşüş yolunda ama Nisan-Mayıs ayları kadar değil.

Hareketlilik konusunda yasal düzenleme yapmak mümkün değil, bu sizin sorumluluğunuzdadır.

Altyapı Bakanı Tomas Eneroth:

Bu basın toplantısıyla, hala hükümet tarafından ulaştırma sektörüne yönelik çabalarla, gerekirse ilave önerilerle hazırlandığımızı vurgulamak istiyorum. Ancak yaptığımız yönergeler değişime yol açar. Hareketliliği azaltmaya devam etmek için yapılacak daha çok şey var.

Eneroth, "Farklı bir Noel, farklı bir Yeni Yıl olacak" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı..

Editör: İsveç Gündemi