Almanya’da, 2022 yılında büyük bir ekonomik sıçrama başlıyor ve tam istihdama ulaşıldı. Ülkede şu anda işsizlik yüzde 3 civarında. Bu 1960’lardaki ekonomik sıçramadan sonra bir ilk olurken, iş piyasasında yaklaşık 1.5 milyonluk bir açık var.

Ülkede 300 bin hemşire ve yaşlı- hasta bakıcı, 230 bin yuva eğitmeni açığı var. Alman Şehirler Birliği, bu konuda acil ihtiyaçları olduğunu duyurdu.

Garsonun maaşı net olarak 3 bin Euro’yu aşıyor
Restoran çalışanları ile ilgili çalışmalar yapan Dehoga Derneği, büyük açıktan şikayetçi olduklarını duyurdu. Ülkedeki restoranların yüzde 80’inde personel sıkıntısı bulunuyor.

Deneyimli bir garsonun aylığı net 3000 Euro’yu aşıyor. Bunun brütü 4000’i geçiyor. Ayrıca bir su tesisatçısı bulabilmek için firmalar ortalama 171 gün işçi arıyor.

Hemen her alanda kalifiye eleman ihtiyacı var
Sadece kalifiye elemanlar değil, hizmet sektöründe ve nakliye alanında da büyük eleman açıkları var. En çok arananlar ise dozer, kazıcı-eskavatör ve tır sürücüleri.

Hemen her alanda kalifiye eleman ihtiyacı olduğu vurgulanırken, önümüzdeki yıl ücretlerin daha artması ile bu sektörlerde ortalama brüt maaşlar 4000 Euro’yu bulacak.

Editör: İsveç Gündemi