ABD'de 1982'den bu yana görülen en yüksek enflasyon artışı yaşandı.

FİYATLAR YÜZDE 7,5 ARTTI

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, ülkedeki enflasyonun 2022 Ocak ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ve fiyatların 1 yıl öncesine göre yüzde 7,5 arttığını açıkladı.

EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA, ELEKTRİK VE BARINMADA YAŞANDI

TÜFE’nin, Ocak ayındaki artışının Aralık ayındaki tahminlere göre yüzde 0.6 daha fazla olduğunun kaydedildiği açıklamada, enflasyon oranını en fazla arttıran faktörler arasında gıda, elektrik ve barınma sektörlerindeki fiyat artışlarının yer aldığı belirtildi.

ABD'LİLER ENFLASYONDAN ŞİKAYETÇİ

Amerikalı bir sosyal medya kullanıcısının konuyla ilgili yaptığı paylaşım dikkat çekti.

Kullanıcı, enflasyonun yüzde 7,5'tan fazla olduğunu belirtti.

"11 DOLARA ALDIĞIM SANDVİÇİ 15 DOLARA ALIYORUM"

'Pneuma' isimli kullanıcı yaptığı paylaşımda  "Kasım ayında 11 dolara aldığım sandviçi 15 dolara alıyorum. Enflasyon yüzde 7.5'tan daha yüksek" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK FAİZ ORANLARI KAPIDA

Öte yandan ekonomistler, TÜFE artışlarının beklentileri aşmaya devam etmesi halinde, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından daha yüksek faiz oranları getirebileceğini ancak enflasyon baskılarının hafifletilmesi için daha yavaş bir oran artış hızına yol açabileceğini belirtiyor.

FED Başkanı Loretta Mester, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Omicron mutasyonu yakın vadede faaliyet üzerinde ağırlık oluştursa da, yüksek enflasyon seviyeleri ve işgücü piyasalarındaki sıkılık, para politikasının duruşunu yeniden ayarlamaya başlamak için zorlayıcı bir durum oluşturuyor" dedi.

FED, faiz artırımlarının temposu ve ölçeğinin verilere bağlı olacağını söyledi. Sıkılaştırmanın hızı konusunda netlik olmamasına rağmen, FED’in Mart ayında faiz oranlarını artırmaya başlaması bekleniyor.

"SÜRPRİZ OLMAYACAK"

Beyaz Saray dün TÜFE açıklamasından önce, en son tüketici fiyatlarının yüksek olabileceği konusunda uyarmıştı. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, “Yarının verilerine yüksek bir yıllık enflasyon yansımasını bekliyoruz. Tahmin edildiği gibi enflasyonun yüzde 7’nin üzerinde olması sürpriz olmayacak” demişti. Psaki ancak, enflasyonist artışlarının aydan aya düştüğünü de ifade etmişti.

Editör: İsveç Gündemi