Danimarka radyosunun ele geçirdiği 2015 tarihli gizli raporlarına göre, ABD Saab'ın ürettiği savaş uçaklarını takibe aldı.

Amerikan istihbarat servisi NSA, Danimarka, İsveç ve diğer ülkelerdeki yetkililer ve özel şirketler hakkında casusluk yapmak için Danimarka Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat servisi FE (Savunma İstihbarat Servisi) ile işbirliği yapmış olabileceği üzerinde duruluyor.

Çok gizli raporlara göre, NSA, Danimarka istihbarat servisinin bilgisi olmadan, Danimarka fiber kablolarından gelen bilgileri yeniden doldurdu. Bu, anonimlik sözü altında konuşan birkaç kaynak tarafından da doğrulandı.

Bir kaynak, NSA'nın Danimarka'nın en yakın müttefiklerine ve daha önce Danimarka'nın çıkarlarına ve hedeflerine yönelik casusluk için işbirliğini kullandığını söylüyor.

NSA, Danimarka hedefleri hakkında casusluk yapmak için FE ile işbirliğini kullanıyor. Bu bilgiyle yöneticilere giden bir çalışan durumu fark ediyor denildi.

Gripen için arandı

ABD istihbarat servisi, denizde gömülü olan fiber kablolar aracılığıyla, e-posta yazışmalarına, tarayıcı geçmişine ve başka türlü mevcut olmayan sohbet görüşmelerine erişim kazandı. Kablolar Danimarka'dan geçiyor, ancak küresel bilgiler içeriyor. Gelişmiş casus yazılım Xkeyscore'un yardımıyla, doğrudan kablolardan geçen anahtar sözcükleri aramak mümkündür.

Casusluk devam ederken, Danimarka yeni savaş uçakları tedarik etme sürecindeydi. Saab'ın Gripen'i daha sonra müzakerelere dahil oldu, bu da Amerikan casuslarının Gripen programı hakkında uygunsuz bilgilere erişimleri olduğu anlamına gelebilir. Bilgi uçuran kişiye göre NSA, Gripen'de doğrudan aramalar yaptı.

Kopenhag Üniversitesi'nde ceza hukuku alanında fahri profesör olan Jørn Vestergaard verdiği demeçte, Danimarka yasalarına göre, bir yabancı istihbarat servisinin, askeri bilgiler veya siyasi açıdan hassas bilgileri hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak şekilde Danimarka'da casusluk yapmasına elbette izin verilmediğini söyledi.

Bir radyo kaynağı, NSA'nın Danimarka'nın yeni savaş uçağı tedarikinden hemen önce olaya burnunu sokmak istediğini belirtiyor. Danimarkalı savunma grubu Terma'nın casusluk hedefi olduğu söylense de, 2015'teki çok gizli raporda İsveç, Norveç, Almanya, Fransa ve Hollanda'ya da işaret ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi