Devam eden korona krizine rağmen, yurt dışına çıkmak için fırsatlar olabilir.

AB Komisyonu Genel Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, "Hiçbirimiz için normal bir yaz olmayacak. Ancak hepimiz yapmamız gerekenleri yaparsak, evde bir yaz geçirmek zorunda kalmayız" dedi.

Bugün düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Komisyonu, devam eden korona patlamasına rağmen turizm, yolcu trafiği ve seyahat için bir dizi önlem ve yönerge ile kabul edilen bir paket sundu.

Teklif dört farklı tema içeriyor

Seyahat, Sınırlar, Sağlık ve Geri Ödeme. 

Amaç, AB ülkeleri arasında seyahat etmeyi sağlamak.

"Turizm, AB ekonomisinin önemli bir parçasıdır" diyen Margrethe Vestager, ancak onu güvenli bir şekilde yeniden ayarlamak gerektiğini söyledi.

AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton, "Özellikle tecrit edildikten sonra hepimizin mola vermesi gerekiyor. Diğer bölgelerde veya ülkelerde yaşasak bile tatilin tadını çıkarmayı, arkadaşlarla ve aileyle görüşmeyi seviyoruz. Ama bunu sağlıklı kalarak yapmak istiyoruz" ifadeleri kullanarak, virüsün uzun süre bizimle birlikte olacağını söyledi.

Üç aşama

Açılmanın üç farklı aşamada yapılması öneriliyor.

Aşama 0, Şimdi sıkı kısıtlamalar ve seyahat yasakları ile birlikte sıfır aşamada duruluyor.

Aşama 1, benzer korona durumu olan, bölgeler ve ülkeler arasında seyahat konusunda kolaylıklar sağlanması.

Aşama 2 tanımlabilir durum ve gerekli sağlık önlemleri

Sonrasında kısmi risk mevcut olsa bile tüm kontrollerin kaldırılabileceği. Ancak, bunun gerçekleşebileceği yönünde hiçbir tarih belirtilmiyor.

"A ülkesi veya B ülkesi ne zaman turizme açılacağını söyleyemeyiz. Üye Devletler kısıtlamalarını adım adım kaldıracaklardır" diyen Thierry Breton, her yerde aynı anda olmayacak, kademeli olarak gerçekleşeceğini söyledi.

Maskeli uçuş zorunluğu

Diğer yandan, herkesin uçak ve havaalanlarında maske takması gerekebileceği, bilet alımlarının ve check-in'lerin mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması gerektiği belirtilirken, en önemlisi, seyahat etmeyi düşünen herkes tamamen sağlıklı olmalı şartı aranmalı diyen Margrethe Vestager, "Hasta veya semptomları varsa hiç kimse seyahat etmemelidir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi