Dünkü bilgilendirmeden sonra İskandinavya'nın en büyük havayolu olan SAS yeni süreçte yolcularla ilgili tedbirler konusunda her yolcunun mutlaka maskeli olması gerektiğini söyledi. 

SAS havayolu yolcuların maske takma şartıyla birlikte bir dizi önlemler alacağı belirtildi.

Pazartesi gününden itibaren yeni kurallarla birlikte AB ülkeleri arasında kısmi uçuşlar gerçekleştirileceği ifade edilirken, buna dair SAS havayolları basın sözcüsü merak edilen bazı sorulara cevap verdi. 

Yeni AB düzenlemeleri uyarınca gereksinimi tanıtmak ve salgının yaygınlığını azaltmak için SAS, bilet alan müşterilerine uçuş öncesi yanınızda pasaportunuzla birlikte maskenizi almayı unutmayın mesajı iletecek.

Önümüzdeki hafta itibarıyla SAS ile uçuş gerçekleştirecek yolcular için yeni kurallardan en önemli maske olacağı belirtildi.

Havayolu basın müdürü Freja Annamatz, belirlediğimiz güvenlik kurallarına yolcuların uyma zorunluluğu var dedi.

Dün Avrupa Komisyonu, Birlik'teki seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılabileceği ve ülkeler arasındaki seyahatin bu yaz nasıl başlanacağı ile ilgili bir teklif hazırladı.

Aynı gün, havayolu SAS, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı'nın EASA yönergelerine uygun olarak uçuşlarında bazı şartlar getirdiğini duyurdu.

Freja Annamatz, "Hala çok az trafik var, on uçaktan dokuzu yerde" diyerek, "kontrolden geçmek ve uçağa binmek için, tüm yolcuların Pazartesi'den başlayarak biniş kartıyla birlikte maske göstermesi gerekir. Maskesi olmayan yolcu uçağa alınmayacak" dedi.

Maskesiz havalimanına gitmek pahalıya patlayabilir.

Maske yoksa, geçişiniz engellenir ve en kötü durumda seyahatinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız diyen, Freja Annamatz, birçok ülkenin havaalanlarında da maske koruma gereksinimleri olduğunu, bu nedenle ortak bir duyarlılıkla hareket edilmesinin iyi olduğunu söyledi.

Havada, kabin ekibi, uçuş sırasında diğer tüm güvenlik kurallarında olduğu gibi, salgınla ilgili kurallara uyulup uyulmadığını kontrol edecek.

Annamatz, "Diğer güvenlik kuralları gibi maske kuralına gelince, bunları takip etmelisiniz ve çoğu durumda yolcular talimatlarımızı takip etmelidir. Tabii ki su içmek için ya da tıbbi nedenleriniz varsa maskeyi çıkarmanız gerekir." diyerek, ancak kuralları ihlal eden insanları uyarmalı ve kurala uymayıp, güvenliği riske edecek durum olması halinde yolcu hakkında farklı işlemler başlatılabilir ifadeleri kullandı.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell dün basına verdiği röportajda SAS ve diğer havayolu şirketlerinin maske koruma gereksinimini anlamadığını söyledi. 

Tegnell'e göre, Avrupa'da insanların uçakta enfekte olduğuyla ilgili bilinen hiçbir vaka yok. Bir uçakta sosyal mesafeyi korumak açıkça zor olsa da, uçakta enfekte olmakla ilgili doğrulanmış vakaların sayısına bakıldığında pek mümkün görülmüyor şeklinde değerlendirdi.

Freja Annamatz, Tegnell'in açıklaması hakkında yorum yapmak istemediğini, ancak havayolunun AB hava güvenliği yönergelerine uygun olduğunu söylüyor.

IATA (Uluslararası Havayolları İşbirliği Ajansı) tarafından yapılan global bir araştırmada uçuş sırasında enfekte olduğu tespit edilen kişi sayısı çok az olarak görülüyor. 

SAS'ın Basın Yöneticisi, bunu ekstra bir güvenlik önlemi olarak tanımlıyor ve endüstrinin yönergelerini izliyoruz dedi.

Editör: İsveç Gündemi