2021 yılında kripto para fiyatlarında yaşanan önemli artışlar, madenciliğin de ciddi şekilde tartışılmasına yol açtı. Özellikle Mayıs ayında Elon Musk’ın, o dönem henüz 2 ay önce kabul ettiği Bitcoin ile Tesla araç satışından vazgeçmesi ve buna sebep olarak Bitcoin madenciliğinin çevreye olan etkilerini göstermesi, tartışmayı ateşleyen faktörlerin başında gelmişti.

Daha sonra ise Çin önce kripto para madenciliğini daha sonra da tüm kripto paraları ülkede yasakladığını duyurdu. Ancak madencilik sektörü tüm bu darbelere rağmen ciddi ekilde büyüdü ve önemli bir endüstri haline geldi.

ABD Kongresi’nde toplantı konusu olacak kadar büyüdü

Özellikle ABD’de milyarlarca dolar madencilik ekipmanlarına ve tesislerine akarken, New York’ta da sektörün gelişmesi ABD Kongresi’nin konuyla ilgili bir oturum düzenlemesine neden oldu. Kongre’deki oturum yarın yapılacak ve endüstrinin önemli isimleri de burada kendilerine sorulacak soruları cevaplayacaklar.

“Bence çözüm, iş kanıtı sisteminin yasaklanması”

Tüm yaşanan gelişmelere ve yenilenebilir enerjiyle yapılan iş kanıtı madenciliğine rağmen tartışmalar ise hala bitmedi. Son olarak ise Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi başkan yardımcısı Erik Thedeen, Financial Times’a verdiği bir röportajda PoW madenciliğinin yasaklanması gerektiğini söyledi:

“Kripto paralara toptan bir yasak getirilmesi gerektiğini düşünmüyorum ancak iş kanıtı sistemi yasaklanmalı ve çok daha az enerji bağımlılığı olan hisse kanıtına geçilmeli. Daha etkin bir teknolojiye geçiş yönünde tartışmalıyız. Bence çözüm iş kanıtı sisteminin yasaklanması… Hisse kanıtı çok daha az enerji harcıyor. Finans endüstrisi ve büyük kurumsal şirketler de artık kripto para piyasalarında aktifler ve onların da ESG konusunda sorumlulukları var”

“Ulusal bir sorun oldu”

Hisse kanıtının çok daha az enerji harcadığını söyleyen Thedeen’in aynı zamanda Pow sisteminin de yenilenebilir enerjiye geçtiğini söylemesi de dikkat çekti:

“Bitcoin şimdi İsveç için de bir ulusal sorun haline geldi çünkü yenilenebilir enerjiyle yapılan madenciliğin oranı da artıyor. Yenilenebilir enerji geleneksel hizmetlerde kullanılmalı, Bitcoin madenciliğinde değil. İsveç kıyılarındaki rüzgar panelleri Bitcoin madenciliği için kullanılırsa bu tam bir ironi olur”

Thedeen ayrıca İsveç Finansal Hizmetler genel direktörlüğünü de yapıyor

Editör: İsveç Gündemi