AB içişleri bakanlarının toplantısının ardından açıklama yapan Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, konunun önümüzdeki hafta ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını söyledi. Bu durumda, AB ülkeleri sınırlarını Türkiye'ye en erken 1 Temmuz'a kadar kapalı tutacak.

Bazı AB ülkelerinin birbirlerine sınırları açmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Johansson, haziran ayı bitmeden Schengen bölgesinde iç sınırların tamamıyla açılması gerektiğini söyledi.

Johansson, bugünkü toplantıda üye ülkelerin, önce AB'nin iç sınırlarının ardından dış sınırlarının açılmasını desteklediklerini, bununla birlikte AB ülkelerinin neredeyse tamamının 15 Haziran'da sona erecek olan "üçüncü ülkelere seyahat kısıtlamasının uzatılması" yönünde görüş bildirdiğini kaydetti.

Johansson, "Temmuz başından itibaren kademeli olarak (yabancıların) AB ülkelerine seyahat kısıtlamasının kaldırılmasını değerlendirmeliyiz." dedi.

AB Komisyonu, geçen ay üçüncü ülkelerden Schengen bölgesine gelenler için uygulanan seyahat yasağının 15 Haziran'a kadar uzatılması talebinde bulunmuştu.

Mevcut uygulama kapsamında, AB dışından sadece sağlık personeli ile araştırmacılar birliğe seyahat edebiliyor.

Bu açıklamaya göre, AB dışından sadece sağlık personeli sınırlardan girebilecek. Bu durumda Haziran ayı içindeki tüm uçuşlarında iptal olacağı görülüyor. Ancak Haziran ayı içinde uçma planları olan havayollarından henüz bir iptal gerçekleşmedi. Türk Hava Yolları (THY) ve SunExpress uçuşları hala planlandığı gibi duruyor. Pegasus uçuşlarını daha önceden 1 Temmuz'a kadar iptal etmişti.

Hafta sonu olması nedeniyle planlamalar muhtemelen hafta içinde yeniden yapılacak.

Editör: İsveç Gündemi