Avrupa Birliği’nde (AB) 20-64 yaş grubunda şehirde yaşayan neredeyse her 4 kişiden birinin 2014 yılında yoksulluk ya da sosyal dışlanma riskine maruz kaldığı bildirildi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB'de kentsel alanlardaki yoksulluk ve istihdama ilişkin bir raporunu yayımladı. Buna göre, AB'de 2015 yılında, 20-64 yaş grubundaki yaklaşık 124 milyon kişinin ya da bu yaş grubundaki nüfusun yüzde 41'inin şehirlerde yaşadığı belirlendi. 

En az istihdam Yunanistan'da

Geçen yıl AB’de 20-64 yaş grubunda şehirde yaşayan nüfusun yüzde 70’i istihdam edildi. Bu grupta istihdam oranı en yüksek ülke yüzde 79,8'le İsveç olurken, en az istihdam oranı ise yüzde 53'le Yunanistan’da belirlendi. 

AB üyesi devletlerin büyük çoğunluğunda, özellikle Bulgaristan ve Litvanya'da şehirlerde yaşayanların istihdam oranı kırsal alanlara göre daha yüksek gerçekleşti. Ancak bunun aksine, 11 üye ülkenin kırsal alanlardaki istihdam oranı, şehirlere göre daha yüksek gerçekleşti. Kırsal alanda istihdamın şehire göre daha yüksek olduğu en belirgin ülkeler sırasıyla Belçika, Avusturya, Almanya, Yunanistan, Fransa, Hollanda ve İngiltere olarak belirlendi. 

Şehirde yaşayanlar daha az yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski altında

Rapora göre, AB'de 2014 yılında, yaklaşık 50 milyon şehir sakini ya da şehirde yaşayan nüfusun yüzde 24,4'ü yoksulluk ya da sosyal dışlanma riskine maruz kaldı. 

AB’de, şehir sakinlerinin en fazla yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski altında kaldığı ülke yüzde 34,1'le Yunanistan oldu. Bunu yüzde 30'la Bulgaristan, yüzde 28,6 ile Belçika, yüzde 28,3'le Avusturya ile Romanya ve yüzde 27,8'le de İtalya izledi. Söz konusu oranın en düşük olduğu ülke ise 13,9'la Çek Cumhuriyeti olarak belirlendi. Ardından yüzde 15'le Slovakya, yüzde 16,1'le Lüksemburg ve yüzde 16,6 ile de Finlandiya sıralandı. 

AB üyesi devletlerin büyük çoğunluğunda, özellikle de Romanya ve Bulgaristan'da şehir sakinleri kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha az yoksulluk ya da sosyal dışlanma riskiyle karşılaştı.

Buna karşılık, 7 üye ülkede yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski kırsal kesimde yaşayanlara kıyasla şehirde yaşayanlarda daha yüksek gerçekleşti. Şehirde yaşayanların kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha fazla yoksulluğa ve sosyal dışlanma riskine maruz kaldığı ülkeler sırasıyla Avusturya, Danimarka, Belçika, İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda olarak kaydedildi. 


Editör: İsveç Gündemi