Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ile birlikte küresel piyasalarda petrol fiyatları 140 dolara kadar çıkarak son 14 yılın rekorunu kırmıştı. Petroldeki bu yükseliş piyasalarda baskı oluştururken, bazı ülkeler fiyatların düşürülmesi için harekete geçti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aldığı son kararda 120 milyon varil petrolü altı ayda piyasaya sürme kararı almıştı. Alınan kararın detayları açıklandı.

KARARIN AYRINTILARI BELLİ OLDU 

Alınan kararın ayrıntılarında petrol fiyatlarını düşürmek için ABD, 60 milyon varil petrolü piyasaya sürme taahhüdünde bulunacak. Böylece ABD en büyük katkıyı sağlayan ülke olurken, Japonya 15 milyon varil petrol ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye de rezerv serbest bırakma kararına katılacak. Buna göre Türkiye, 4 milyon varil petrol ve petrol ürününü dolaşıma sokacak.

LİSTE 31 ÜLKEDEN OLUŞUYOR 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yükselen petrol fiyatlarını kontrol altına almak için stratejik rezervlerinden 120 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri sürme kararına katkıda bulunacak ülkelerin listesini yayımladı.

Yayınlanan liste Rusya hariç olmak üzere 31 sanayileşmiş ülkeden oluşuyor. IEA’nın, ABD ile birlikte hareket eden üyeleri tarafından alınan piyasaya petrol sürme kararı ile piyasaya bir ay içerisinde ikinci kez koordine şekilde petrol sürülecek.

SON 14 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Brent petrolün varil fiyatı son 14 yılın zirvesini gördü. ABD’nin petrol sürme kararından bu yana, küresel petrol fiyatları LCOc1, CLc1, art arda iki hafta boyunca geriledi. Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 10 dolar gerileyerek 100 doların altını gördü. IEA tarafından üye ülkelerin piyasaya sürmeyi taahhüt ettiği petrol miktarının 120 milyon varile ulaştığı açıklandı.

LİSTEDE TÜRKİYE’DE VAR 

60 milyon varillik taahhüdüyle piyasaya sürülecek miktarda en büyük katkıyı veren ülke olan ABD’yi Japonya 15 milyon varil petrolle takip ediyor. Türkiye de rezerv serbest bırakma kararına katılan ülkeler arasında yer alıyor. Buna göre Türkiye 3 milyon varil petrol ya da petrol ürünleri ile katkıda bulunacak. Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere karara katkı sağlayan başlıca ülkeler arasında yer alıyor.

İşte listede bulunan ülkeler;

Editör: İsveç Gündemi