İstanbul Tüyap Fuar merkezinde 3-6 Aralık tarihleri arasında kapılarını açan 25'inci Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı (PlastEurasia) 'na 55 ülkeden katılım gerçekleşti.



100 bin m2 alana sahip dev fuar alanında fuar boyunca büyük kalabalık yaşandı. 55 ülkeden 1143 firma ve firma temsilciliklerinin katıldığı fuara Çin, Kore, Tayvan, İngiltere, Hindistan ve İran gibi önemli ülkelerden milli katılım gerçekleşti.



Yurtiçinde 25 yerden otobüs ve uçak organizasyonları gerçekleştirilirken, yurtdışından ise 27 ülkeden alım heyeti organizasyonu da gerçekleşti.



Son yıllarda dikkat çeken Türk Plastik Sektörünün yükselişiyle birlikte farklı ülkelerden olan ilgi oldukça dikkat çekti.



Türkiye'den önce Türk Plastik Sektörü Avrupa'nın daimi üyesi oldu



Türk plastik sektörü, Türkiye'den önce Avrupa Birliği'nin daimi üyesi oldu. PlasticsEurope çatısı altındaki Avrupalı plastik derneklerinin başkan ve üst düzey yöneticileri PAGEV başkanlığında düzenlenen İstanbul Plastik Zirvesi'nde bir araya geldi. Zirvede, Türkiye ve Avrupa plastik endüstrisinin sorunlarının değerlendirildiği ve ileriye dönük stratejileri belirlendiği tarihi bir deklarasyona da imza atıldı. Plastik sektörünün akışına yön verecek deklarasyon tüm sektörlere örnek olacak. Plastik değer zincirini güçlendirmek üzere toplanan zirve temsilcileri, 25. yılını kutlayan Avrasya'nın en büyük plastik fuarı PlastEurasia'nın açılışını da gerçekleştirdi.



Bugün üretim kapasitesi ile Avrupa ikinciliğine ve dünya yedinciliğine sahip olan Türk plastik sektörü, Avrupa Birliği'ndeki etkinliğini giderek artıyor. Sektörün çatı kuruluşu Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), etkin üyesi olduğu Avrupalı sivil toplum örgütleriyle Avrupa Birliği'nin karar süreçlerine yön veriyor. Avrupa'nın en büyük plastik firmalarını bünyesinde barındıran PlasticsEurope'a üye Avrupalı Plastik Derneklerinin başkan ve üst düzey yöneticileri PAGEV ev sahipliğinde TÜYAP Palas Hotel'de düzenlenen "İstanbul Plastik Zirvesi"nde bir araya geldi.



Zirvede, haftalarca devam eden müzakereler sonucunda Avrupa ve Türkiye'de plastik sektörünün sorunlarının değerlendirildiği ve çözümü için yeni stratejilerin belirlendiği ortak bir deklarasyona imza atıldı. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ve PlasticsEurope İcra Başkanı Karl Foester'ın imzaladığı İstanbul Plastik Deklarasyonu plastik dünyasının geleceğine yön verecek.



Türk ve Avrupalı plastikçileri yakından ilgilendiren İstanbul Plastik Deklarasyonu'nda Türkiye ve Avrupa Plastik Endüstrisinin karşılaşacağı temel sorunlar: Büyümenin hızlandırılması, işsizlik, büyüme ihtiyacı, yüksek enerji ve hammadde maliyetleri, nitelikli işgücü eksikliği, gelecek dönemlere yönelik yatırım ihtiyacı, uyumlaştırılmış ve tamamlayıcı bir kanun ağının bulunmayışı ve sektörün "Plastik Atıkların Gömülmesinin Yasaklanması" politikasının daha iyi uygulanması olarak belirlendi. Almanya'da 2001 yılında plastik atıkların yüzde 59'u geri kazanılırken, yüzde 41'i gömülmekteydi. 2005 yılında Almanya'da plastik atıkların katı atık toplama alanlarına gömülmesi yasaklandı. 2011 yılına gelindiğinde gömülen plastik atık miktarı yüzde 1'e gerilerken, geri kazanım yüzde 99'a ulaştı. Bu örnekten yola çıkan zirve temsilcileri, tüm AB ülkeleri ve Türkiye için 2025 yılında plastik atıkların gömülmesinin yasaklanması yönünde çalışmalar yapılması konusunda karar aldı.



Fuar öncesi yapılan girişimlerden sonra fuara katılım sağlayan firmalar girişimleri olumlu buldu. Fuarın son derece verimli geçtiğine dikkat çekilirken, fuarda elde edilen ekonomik hacmin önümüzdeki günlerde detaylı bir şekilde sunulması bekleniyor.



Beklentiler karşılandı yönünde görüşler hâkim.



Türkiye'den katılım sağlayan birçok firma yöneticisinin de altını çizdiği şey organizasyonun olumlu ve katılım yüksek oluşu...





üreticisi ve yüzde yüz yerli olan DVT DEVOTRANS’ın Genel Müdürü Hakan Ulutaş Fuar ile ilgili değerlendirmesinde, "Son yıllarda ülke olarak özellikle sanayi alanında önemli yükselişimiz bulunuyor. Plastik sektöründe giderek olumlu işler yapan Türk plastik sektörünün ev sahipliğinde bu fuarın düzenlenmesi oldukça önemli. Fuar son derece keyifli geçiyor ve katılım açısından da bakıldığında ilginin iyi olduğunu görüyoruz. Şirketimizin yeni ürünleri büyük ilgi görüyor. Dolayısıyla bu ilginin sonraki aşamalarda geri dönüşümü önemli, bizim açımızda fuar oldukça verimli" dedi.

Editör: İsveç Gündemi