İsveç Tüketici Ajansına şikayetler

2020 yılında, İsveç Tüketici Bürosu 122.300 şikayet aldı. 2019 yılında şikayet sayısı 117.000'di. 2020 yılında şikayet sayısında önemli bir artış olduğu görülüyor. 

Belediyelerin tüketici rehberliğine ve İsveç Tüketici Ajansının bilgi hizmetine başvuran pek çok memnun olmayan tüketiciden, 18.500 şikayete salgının etkileri neden oldu.

Çamaşırlarda "tuhaf" olan giysiler

2.170 şikayet

Giyim ve ayakkabı ticaretinde şikayetler hem mağazalarda hem de e-ticarette yapılan alışverişlere yöneltildi. Çoğu zaman, müşterilerin eve teslim edildiğinde ürünün standartlara uygun olmadığı tespit etmesiyle ilgili oluşan memnuniyetsizlik.

Tüketici Kılavuzları Derneği başkanı Christine Fransholm, ürün resimde çok iyi gibi görünebilir, ancak ürün postayla eve geldiğinde farklı oluyor ifadeleri kullandı.

Çamaşırlarda çabuk yırtılan veya çabuk "tuhaf" hale gelen giysiler ve ayakkabılarla ilgili şikayetler de mevcut.

En çok şikayet edilen şirketler arasında Zalando, Ellos ve Boozt bulunuyor.

Eğlence: İleri tarihli konserler

2.350 şikayet 

Kültür ve eğlence kategorisinde ise korona salgını neticesinde net bir artış görülebiliyor. Konserler gibi pek çok etkinlik iptal edildi veya ertelendi. Bu nedenle birçok müşteri parasını geri almak istedi. İade sürecinde yaşanan sorunlar şikayetlerin artmasına neden oldu.

İnternet - pahalı fiber

2.950 şikayet

Tüketicilerin şikayetlerinin yüzde 2,4'ü İnternet'e yönelik oldu ve bu genellikle fiber genişlemeleriyle ilgili gerçekleşti. Bunun başlıca nedeni, kabloların kararlaştırılan süre içinde geri çekilmemesi ve nihayetinde fiyatın tüketiciye taahüt edilenden daha fazla gelmesi nedeniyle şikayetlere neden oldu.

Bilgisayar, telefon ve oyun konsolu

3.470 şikayet

Bilgisayarlar, telefonlar ve oyun konsolları ile ilgili şikayetler, esas olarak, satın alma işleminden kısa bir süre sonra ürünlerin bozulmasından kaynaklanıyordu. Ayrıca, tüketicinin üründen daha kaliteli bir ürün beklediği ve üründen şikayetçi olduğu da olur.

Christine Fransholm, "Ne yazık ki, birçok tüketicinin ürün arızalandığı için satıcıya yöneldiğinde "maalesef garantinizin süresi doldu, bu nedenle onarım için ödeme yapmanız gerekiyor" gibi yanıtlar aldığını görüyoruz" dedi.

En çok şikayet alanlar arasında teknoloji şirketleri arasında Elgiganten ve Netonnet bulunuyor.

Mobil telefon - kilitlenme zamanlarında rahatsızlık

4.050 şikayet

Kuşkusuz, 2020'de aboneliklerle ilgili sorular ve memnuniyetsizlik azaldı, ancak hala çok sayıda şikayet var. Bu, temel olarak çeşitli aboneliklerin bağlayıcı süreleriyle ilgili rahatsızlık ve tüketici kabul ettikten sonra cayma hakkı ile ilgili sorularla ilgilidir.

"Burası aynı zamanda tüketicilere yapılan vicdansız satışlarla ilgili sık sık telefon üzerinden gerçekleşen tüm sorunların da sona erdiği yerdir. Günümüzde, anlaşmanın geçerli olabilmesi için tüketicilerden yazılı onay gerekmektedir. Bu nedenle evet yanıtı vermek yeterli değildir" diyen Christine Fransholm, maalesef bunun her zaman amaçlandığı gibi çalışmadığını görüyoruz ifadeleri kullandı.

Mobilya, mutfak eşyaları ve mobilyalar

5.480 şikayet

2020'de çoğu insan evde daha fazla zaman geçirdi. Christine Fransholm'a göre, artık iç mekanı yeniden tasarlamanın zamanı geldi.

Fransholm, Her şeyden önce bize gelen şikayetler, koltuk, yemek masası ve sandalye gibi yeni mobilyalarda kalitesizlikle ilgili oldu. İnternetten satın alınan ancak zamanında eve gönderilmeyen şeyler hakkında da şikayetler olduğunu söyledi.

Paket tur iadesi için uzun bekleme süresi

6.990 şikayet

2020, seyahat için en sıkıntılı yıl oldu . Ayrıca, planlanan birçok gezinin iptal edildiği paket turlar için bir çapraz fren vardı.

"Bu korona salgını ile bağlantılı ve daha önce olduğu gibi seyahat etmenin mümkün olmadığı" ile ilgili diyen Christine Fransholm, seyahatleri iptal edilenlerin çoğunun paralarını geri alamadıklarını veya geri ödeme için uzun süre beklediklerini söyledi.

Tadilat işleri

8.320 şikayet

Fransholm'a göre ev yenilemesi çok önemli hale geldi. Aynı şekilde zanaat hizmetleri ile ilgili şikayetler arttı. Genellikle, müşteri tarafından ilk kararlaştırılana kıyasla fiyatın düştüğü bir durumdur.

Sözlü olarak alınan fiyat ve anlaşmalardan sonra doğan anlaşmazlıklar ya da teslimat sürelerinin gecikmesi nedeniyle bu alanda ciddi şikayetler meydana geliyor. Uzmanlar sözleşmesiz çalışmamakta fayda olduğunu söylüyor.

İkinci el araçlarda yanıltıcı fiyatlar

10.460 şikayet

Tüketicilerin şikayetlerinin yüzde 8.6'sı ikinci el araba satın almakla ilgili. 

Christine Fransholm'a göre, müşterilerin her zaman otomobilin gerçek durumuna uymayan reklamlardan etkilenmesi.

Aynı zamanda tüketici hakları bilgisinin her zaman yeterli olmadığı bir sektördür.

Fransholm ayrıca müşterilerin ikinci el araba satın alırken beklentilerinin çok yüksek olduğuna ve bunun da hayal kırıklıklarına ve şikayetlere yol açtığına inanıyor.

Havayolu şirketleri: İptal olan bilet ödemelerinin gecikmesi ya da yapılmaması

11.330 şikayet

Yıl içinde hava yolculuğu ile ilgili şikayetler artarak toplam şikayetlerin yüzde 9,3'e tekabül etti. 

Memnuniyetsizliğin çoğu, müşterilerin gerçekleşmeyen uçuşlar için paralarını geri almamış olmalarıdır. 

Ayrıca çoğu, geri ödeme geciktiğinde veya uçuş planı gerçekleşmediğinde nasıl davranacağını bilmiyor.

Christine Fransholm, etkilenen pek çok kişinin kendi özel durumları hakkında konuşmaya ihtiyacı olduğunu, çünkü müşterinin seyahati nereden satın aldığına ve bunun hangi havayoluyla ilgili olduğuna bağlı olarak birçok farklı durum olduğunu söylüyor.

En çok şikayet edilen havayolları arasında SAS ve Norwegian yer alıyor.

Editör: İsveç Gündemi