İsveç'in 2020 ekonomisiyle ilgili tasarruf ekonomisti Frida Bratt önemli analizlerde yaparak değerlendirme bulundu.

"2020 yılında tasarruf edin"

Ekonominin bozulmasına rağmen borsanın sonbaharda güçlü bir performans sergilediğini dile getiren Frida Bratt, Önümüzdeki birkaç hafta boyunca borsada biraz daha sakin bir dönem geçeceği değerlendirmesinde bulundu.

2020'nin borsada tamamıyla iyi bir yıl olacağını düşünen Frida Bratt, real ekonomide vatandaşların tasarruf etmesinde ve dikkatli olmasında fayda var dedi.

İsveç bankalarının ipotek oranlarını artırmasını bekleyen uzmana göre, Riskbank (İsveç Merkez Bankası)'ın sıfır fair politakasının sürdürülebilir olmadığını ve faiz yükselişinin gelmesi muhtemel yorumunda bulundu.

2020 Emeklileri olumsuz etkileyebilir.

Emeklilik sistemi gelecek yıl birkaç konuya bağlı olarak değişecek. Diğer şeylerin yanı sıra, emekli maaşı almanın en düşük yaşı 61'den 62'ye çıkarıldı. Ayrıca 68 yaşına kadar işte kalma hakkı bulunuyor.

Emekli maaş alanındaki bir diğer değişiklik, en düşük emekli maaşı olan garantili emekli ayının ayda maksimum 200 SEK arttırılmasıdır. Ek olarak, kira yardımı için tavan yükseltirmiştir. Aynı zamanda, emekli aylıkları vergisi 17 bin kron üzerinden düşürülmüştür.

Frida Bratt, Elbetteü sadece bu emekli maaşı seviyelerinde verginin düşürüldüğü haksızlık gibi gönünebilir, ancak bunun nedeni, verginin daha önce emeklilik amaaşı geliri nedeniyle düşürülmüş olmasıdır dedi.

2020 yılının emekliler için bir nebze daha zor bir yıl olacağını belirten analizlerde tasarruf yapılması önemli değerlendirmesinde bulunuldu.

751.000 SEK geliri olanlar için vergi yılda 1.610 SEK olacak. 8.000 SEK yıllık gelirinde vergi 4.1010 SEK olacak ve yılda 1.5 milyon geliri olan herkes yılda yaklaşık 39.000 SEK azaltılmış vergi alacaktır. Bu, Devlet Dairelerinden yapılan hesaplamalara göre.

Daha az nüfuslu bölgelerde yaşayan insanların bile ayda ortalama 137 SEK vergi indirimi aldığı belirtiliyor.

Öte yandan, aşırı endeksleme, vergi oranını düşürürken, sonuçta genel sonuçta yüzde 15'lik bir artışla sonuçlanan iki yüzde puanla korunuyor. Frida Bratt, bunun kırsalda yaşayanların cüzdanlarına olumsuz yönde yansıyacağını belirtti.

Konut ekonomisiyle ilgili de yorumlarda bulunan Bratt, 2020 konut ekomisi, hükümetin yüzde 0,5'lik erteleme oranını ne zaman düşürmeyi planladığını bilmiyoruz. Bu durum, gelecek yıl hareket etmeyi düşünen herkes için planlamayı biraz zorlaştırıyor yorumunda bulundu.

Düşük ipotek oranları göz önüne alındığında, erteleme oranının yüzde 3,25'lik bir faiz oranına tekabül ettiği için, gerçekte gelir vergisi için bile ödemenin karşılığını verdi. Şimdi konseyin belirleyeceği faiz oranının tamamen ortadan kalkması bekleniyor.

2020 yılı İsveç ekonomisinin dünya genelinde de yaşanan ekonomik sıkışıklığına ve kendi iç piyasa hareketliliğine bağlı olarak belirlenecek.

Ancak uzmanlar vatandaşların tasarruf etmesi konusunda hem fikir.

Editör: İsveç Gündemi