GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, SABAH’a yaptığı özel açıklamada, yabancı plakalı araçların Türkiye’de iki yıl süreyle kalmayla ilgili olarak yapılan spekülasyonlara açıklık getirdi.

Türkiye’ye yabancı plakalı taşıt getirmek isteyen kişilerin son 1 yıl içerisinde 185 gün fiilen yurt dışında bulunmaları gerektiğini hatırlatan Bakan, “Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresinin 2 yıla çıkarılmasıyla, bazı aksaklıklar tespit ettik. Örneğin dolandırıcılıkların arttığını gözlemledik. Bu düzenlemeyi amacı dışında kullanıp ticarete dönüştürenler oldu” dedi.

İZLENECEK İKİ YOL VAR

Mannheim’da DİTİB Yavuz Selim Camisi’nde vatandaşların sorularını da yanıtlayan Bakan Tüfenkçi, “Vekaleten yurt dışından taşıt getirilmek istenmesi halinde de mülkiyet sahibinin ve taşıtı getirenin son 1 yıl içinde 185 gün yurt dışında kalma şartını sağlaması gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapan taşıt bırakılarak yurt dışına çıkış yapılmak istenmesi halinde izlenmesi gereken iki yol mevcut. Taşıt ya gümrük gözetimine bırakılmalı ya da en yakın gümrük idaresine taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin taahhütname verilmeli” dedi.

 

VEKALETE DE DİKKAT EDİLMELİ

Yurt dışından taşıt getiren kişilerin Türkiye’den taşıtsız çıktıklarında taşıtlarını eş, dost, akrabanın kullanımına bırakmasının yasak olduğunu ifade eden Bakan, “Böyle olması halinde durum gümrük mevzuatının ihlali anlamına geleceğinden yasal cezai müeyyideye uğrayacaktır. Mağduriyet yaşanmaması için bu hususa özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız buna dikkat etmeli” şeklinde bilgi verdi.

 

Mustafa BORAK / MANNHEIM


Editör: İsveç Gündemi