Türk İsveç Gençlik Federasyonunun(TUF) Stockholm'de bulunan merkez binasında bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Rektör Danışmanı Feyzullah Aslan, Akdeniz Üniversitesi Üyesi Doktor Feyza Bora ile vatandaşları bilgilendirdi.

Toplantıya, İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Özer Eken, Türk İsveç Gençlik Federasyonu üyeleri ve aileler katıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Akdeniz Üniversitesi Üyesi Doktor Feyza Bora, Üniversite hakkında genel bilgilerin yanı sıra, girişi şartları ve hangi eğitimlere başvurulabileceği konularına değindi.

Daha sonra konu hakkında geniş bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Rektör Danışmanı Feyzullah Aslan,Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Ünal'ın selamlarını İsveç'teki yaşayan vatandaşlara getirdiğini söyledi. Arslan, ''Antalya'da bulunan Akdeniz Üniversitesi yurtdışında liseyi bitiren gençlerin Akdeniz Üniversitesinde yüksek öğretim görmeleri için YÖK'den gelen karar doğrultusunda bir dizi tedbirler aldı'' dedi.

Liseyi bitirenlerin Akdeniz Üniversitesine nasıl başvuracağını anlatan Arslan, ''Çocuklarımızdan bu sene liseyi bitirenler yada bitirecek olanlar Akdeniz Üniversitesi internet sayfasına girerek 16 Nisana kadar başvuru yapabilecekler. Bu başvuruda istenen belgeler internet sayfasında konulmuş olup, başvuranlarını çok rahatlıkla yapabilecekler. Bu başvuruların sonucunda eğer İsveç'te 10 kişiyi geçen bir rakama ulaşılırsa Stockholm'de sınav oyapılacak. 10 kişiden az olursa isteğe göre en yakın yer; Kopenhag, Londra'da veya Türkiye'de kendi tercihi doğrultusunda sınava girecek. Bu sınavda aldığı puan çerçevesinde isteği fakülteye girebilecek. Kayıt sırasında 10 fakülte tercih edilecek'' şeklinde konuştu.

''Biz istiyoruz ve diliyoruz ki liseyi bitiren gençler, Türkiye bağları kopmasın, Türkiye'de güzel bir üniversite bitirsin'' diye sözlerine devam eden Arslan, ''Kendi ve babası annesinin isteği doğrultusunda bir meslek sahibi olsun. Amaç anamızın ve babamızın doğduğu yerle bağımızı kesmemek, babamız anamızın gitmek isteyip de geri dönemediği ülkemizle bağımızı güçlendirmek. Yılda 15 milyon turistin tatil yaptığı Antalya'da okumak istemizmisiniz. Hatta liseyeyi bitiren gençler değil, anneler, babalar kim liseyi bitirdiyse bu sınava müracaat etsin ve Antalya'ya gelip okusun'' dedi.

Sadece Türk vatandaşları için bu durumun geçerli olmadığını kaydeden Arslan, Türk vatandaşı olmayanlarında Akdeniz Üniversitesinde yüksek öğretim görebileceklerini sözlerine ekledi.

Arslan,''Dünyanın her tarafında yabancı uyruklu vatandaşlar içinde geçerli. Türkiye öyle bir büyük ülke ki, kendisinden başka ülke vatandaşlarına da okuma hakkı sağlıyor. Bunun içinde ülkemize minnettarız'' diye konuştu.

Konu ile ilgili Stockholm'de iki, Malmö'de bir konferans yapacaklarını hatırlatan Arslan, kendilerine her türlü desteği veren Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'ne teşekkür etti.










Editör: İsveç Gündemi