İstanbul İsveç Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte punktan bisiklet mücadelesine, hip-hoptan buz hokeyine, Ingmar Bergman’dan asırlık bir ihtiyarın olağanüstü macerasına keyifli bir sinema deneyimi sinemaseverleri bekliyor. Gösterimler ücretsiz ve filmler Türkçe altyazılı olacak.

İsveç Film Günleri Programı

12 Ekim Perşembe, Saat: 18.00
MARTHA VE NIKI, 2016, 92 dk.
Yönetmen ve Senarist: Tora Mkandawire Mårtens.
Martha Nabwire ve Niki Tsappos 2010 yılında Paris’te düzenlenen dünyanın en önemli hip-hop dans festivallerinden olan “Juste Debout”da birinci gelen ilk kadın dans ikilisi oldu. Bu başarı onların dünya çapında tanınmasını sağladı. Belgesel bu iki kadının paylaştıkları dans tutkusunu, güçlü arkadaşlıklarını ve dünya çapında büyüyen kariyerlerini ele alıyor.

İsveç Film Günleri
12 Ekim Perşembe, Saat: 20.00
(Trevligt folk) İYİ İNSANLAR, 2015, 96 dk.
Yönetmen: Karin af Klintberg, Anders Helgeson .
Senarist: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Karin af Klintberg, Anders Helgeson.

Somali’deki savaştan kaçan bir grup genç erkeğin yolculuğu İsveç’te, entegrasyonun zor olduğu bir taşra kasabasında son bulur. Yerel girişimci Patrik Andersson’un aklına bir fikir gelir; insanları birbirlerine yaklaştırmak için spor neden bir köprü olarak kullanılmasın? Amaç, Somali’nin ilk milli buz hokeyi takımını oluşturarak, Sibirya’daki Dünya Şampiyonası’na hazırlanmaktır. Bir ırkçılık ve korku hikayesi olduğu kadar, cesaret ve daha önce hiç yapılmamış bir şeyi başarmanın da çarpıcı bir örneği.

İsveç Film Günleri
13 Ekim Cuma, Saat:18.00
(Bikes vs Cars) BİSİKLETLER ARABALARA KARŞI, 2015, 92 dk.
Yönetmen ve Senarist: Fredrik Gertten. 
Bisiklet, değişim için inanılmaz bir araç. Tüm dünyadan aktivistler kentleri bu yeni sisteme doğru dönüştürüyor. Fakat küresel ekonominin patronları buna izin verecek mi? İklim değişikliği ve bitmek bilmez kördüğümler insanları her zamankinden fazla endişelendiriyor. Araba kullanmak yerine, giderek daha fazla insan bisikletle seyahat ediyor. Her gün bisikletçiler trafik magandalığı ya da şehir planlamasındaki eksikler nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Fakat artık güvenli yollar talep ediyorlar!

İsveç Film Günleri
13 Ekim Cuma, Saat: 20.00
(Vi är bäst!) BİZDEN İYİSİ YOK, 2013, 102 dk.
Yönetmen ve Senarist: Lukas Moodysson
Yer Stockholm, yıl 1982. 3 kız arkadaş Bobo, Klara ve Hedvig de dönemin ruh haline uygun olarak isyankar görüşlere sahip; hem sert hem zayıf, hem kafası karışık hem tuhaf hallerdeler. Daha çocuk yaşta hayatın yükü omuzlarında. Herkesin “Punk öldü” dediği dönemde, herhangi bir enstrümanları ya da müzik bilgileri olmaksızın bir punk grubu kurmaya karar verirler.

İsveç Film Günleri
14 Ekim Cumartesi, Saat:18.00
(Trespassing Bergman) BERGMAN’IN EVİNDE, 2013, 107 dk.
Yönetmen ve Senarist: Jane Magnusson, Hynek Pallas
“Eğer sinema bir din olsaydı, burası da Vatikan olurdu.” Alejandro Gonzalez Inarritu
Ingmar Bergman’ın Fareo Adası’ndaki evi sinema camiasında efsanevi bir yere sahiptir; kimileri için sinemanın Mekke’sidir. 2011 yılının Kasım ayında Faroe Adaları’nda Bergman’ın evini ziyaret eden Francis Ford Coppola, Michael Haneke, Lars Von Trier ve Martin Scorsese gibi yönetmenler ve oyuncular, şeytani yönetmenle ve sinemasıyla ilişkileri hakkında konuşuyor.

İsveç Film Günleri
14 Ekim Cumartesi, Saat: 20.00
(Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) YÜZ YAŞINDA CAMDAN ATLAYIP KAYBOLAN ADAM, 2013, 104 dk.
Yönetmen: Felix Herngren.
Senarist: Felix Herngren, Hans Ingemansson.

Yüz yaşındaki Allan Karlsson camdan atlayarak huzurevinden kaçar. Ardında ölüler bırakarak, içi para dolu bir bavulla çıktığı bu yolculuk, bir asırlık ömrü boyunca dünyanın farklı yerlerinde başından geçmiş olan talihsiz, inanılmaz ve tuhaf maceralardan hiç de farklı değildir.


Editör: İsveç Gündemi