TÜRKİYE’nin Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan ile koordinatör öğretmen Fisun Aykır’ın hazır bulunduğu toplantıda, Türkçe eğitim veren okulların yöneticileriyle eğitimciler beklentilerini dile getirdiler. Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleşen toplantının başlangıcında söz alan Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, ilk fırsatta okulları ziyaret edeceğini belirterek, tanışmak ve sorunları dinlemek için böyle bir organizasyon yapıldığını hatırlattı. Eğitim Müşavirliği ve Türk okullarının ortak amacının çocukların eğitimi olduğunu belirten Ceylan, “Bizler her ne kadar eğitim ile ilgili hizmet veriyor olsak da sizler sahadasınız ve işleyiş olarak daha hakimsiniz. Bizim gözümüzden kaçanlar varsa bunları düzeltmek istiyoruz. Devletimiz son yıllarda çok büyük yatırım yapıyor eğitim konusuna. İngiltere’de 3’ü üniversitelerde olmak üzere 40 öğretmenimiz görev yapıyor. Burslu öğrencilerin bunların dışında. Ben sizden birisi olarak konuşuyorum. Yurt dışında uzun yıllar kaldığım için sizi en iyi ben anlarım. Onun için içinizden geldiği gibi konuşabilirsiniz.

‘BİR DİL BİR İNSAN’
İngiltere eğitim sistemi tarafından kabul edilmesi nedeniyle çocukların özellikle GCSE ve A Level sınavlarında Türkçeye daha fazla önem verdiklerini kaydeden Ceylan, ‘bir dil bir insan’ anlayışı ile hareket ederek Türkçe ve Türk kültürünün önemini çocuklara iyi anlatılmasının önemine işaret etti. Toplantıya katılan okul dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Türk okulları ve Türkçe Eğitim çabalarında yaşadıkları deneyimleri paylaştılar. Eğitim Müşavirliği koordinatör öğretmeni Fisun Aykır, katılımcıları, görevli öğretmenler ve müşavirliğin hizmetleri hakkında bilgilendirirken, 24’ü Londra olmak üzere toplam 55 Türk okulunun haftanın belli günlerinde Türkçe eğitim verdiğini kaydetti. Aykır bu okullarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği 37 öğretmenin görev aldığını sözlerine ekledi.

İsveç'te havaların aşırı soğuk olması nedeniyle bir okul öğrencileri evlerine gönderdi İsveç'te havaların aşırı soğuk olması nedeniyle bir okul öğrencileri evlerine gönderdi

TOPLANTIYA KATILAN OKUL VE DERNEKLER
Aziziye Cami Türk Dernek Okulu
Batı Londra Türk Dernek Okulu
Bickley Türk Dernek Okulu
Dockland Academy Atatürk Okulu
Hasan Özcan Türk Dernek Okulu
Hull Diyanet Cami Türk Dernek Okulu
İngiltere Diyanet Vakfı Dernek Okulu
Grearter Manchester Türk Dernek Okulu
Nottingham Türk Dili ve Kültürü Dernek Okulu
Sutton Türk Dernek Okulu

Editör: İsveç Gündemi