SUTHOT’un yanı sıra kardeş halk oyunları grupları Stuttgart HETAT, Stuttgart HOTEM ve Herrenberg HETHOT’un mensuplarından da katılımın olduğu gezi geniş katılımla gerçekleşti.
Bu yıl 16.sı gerçekleşen geziye 60 kişilik bir kadroyla ve otobüsle gidildi. Gezi süresinde kafileye 1 kemençeci, 1 piyanist şantör, 1 bağlamacı, 2 ritimci ve bir profesyonel videocu da eşlik etti.

Geziyi Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT adına organize eden yöneticileri halk bilimi araştırmacıları ve bilgisayar yüksek mühendisleri Yeşim ve Aykut Dalgıç, „Oyuncularımızı motive etmeyi amaçlayan ve her yıl Almanya dışındaki bir ülkeye olan geleneksel gezilerimizden bu yılki İskandinav Ülkeleri gezimize talep çok yüksekti. Taleplerin hepsine cevap veremedik. Hiç ara vermeden her yıl yapmakta olduğumuz bu gezilerden edindiğimiz tecrübelerin ışığı altında her geçen yıl gezilerimizi daha iyi ve organize yapıyoruz“ dediler.

Daha önce Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, İtalya,Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, İsviçre,  Avusturya, Slovakya, Polonya, Danimarka, İsveç, Monako, Bosna Hersek gibi ülkelere gezi düzenleyen SUTHOT, gezinin 2 gününü Danimarka’ya ayırdı.

Kopenhag’ı ve Danimarka’nın kuzeyindeki Helsingör bölgesini Danimarka Radyosu eski çalışanlarından Muttalıp Abat’ın rehberliğinde adeta karış karış gezdi. Kafile Kopenhag’in kanallarında gemi turu yapmayı, Helsingör ve çevresinin tarihi şatolarını ziyaret etmeyi de ihmal etmeyi.

İsveç’in Malmö kentini de gezen topluluk Danimarka ile İsveç arasındaki meşhur Oresund köprüsünden otobüsle geçme olanağını da buldu.

Baş mimarlığını George K.S. Rotne’nin yaptığı mühendislik harikası Oresund köprüsü, Danimarkalı mühendislik firması ÇOWİ tarafından tasarlanmış. Köprünün yapımına 1995 yılında başlanmış ve son bölümünün inşası 14 Ağustos 1999 tarihinde bitirilmişti.

Topluluk ayrıca Almanya’nın liman kenti Hamburg’u da gezmeyi ihmal etmedi.

Gittikleri şehirlerde oranın yerel yemeklerinin tadına da bakan topluluk değişik yerlerde halk oyunlarımızı oynamayı da ihmal etmedi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da şoför koltuğunun hemen yanındaki koltuk sanatçı koltuğu olarak ayrıldı. Kafilenin içinden Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği söylemek isteyenlere sanatçı koltuğuna gelip oturarak mikrofondan şarkı söylemelerine olanak sağlanarak gezinin otobüste geçen kısmına da ayrı bir canlılık katıldı.

Piyanist santör Ahmet ETÇİ yolculuk boyunca otobüsün içinde tüm yolcuların istek parçalarını orkla çalarak seslendirdi. Gezi sırasında verilen aralarda Mehmet AYDIN kemençesiyle, Ahmet ETÇİ bağlamasıyla, Erhan SUBAŞI darbukasıyla ve Aykut DALGIÇ davuluyla geziye katılanları doyasıya oynattı.

Yeşim ve Aykut Dalgıç, „Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SÜTHOT olarak oyuncularımıza sadece Türk Halk Oyunlarımızı öğretmeyi  ve gösteri yaptırtmayı hedeflemiyoruz. Onlara ayrıca kollektif çalışma anlayışını yerleştirmeye, ekip çalışmasına yatkın olmalarını sağlamaya, disiplinli ve düzenli bir çalışma yapabilme kapasitelerini geliştirmeye, başka kültürler ve ülkeler hakkında fikir sahibi olmalarına, olaylara geniş  bir perspektiften bakabilmelerine ve daha sosyal bir yapıya kavuşabilmelerine olanak sağlamaya çalışıyoruz. O kapsamda halk oyunları etkinlikleri yanısıra, eğlence geceleri, piknikler, Almanya içi ve dışı geziler, festivaller düzenliyoruz. Gezilerde oyuncu arkadaşlarımız, insanları daha fazla tanıma olanağını buluyorlar, ilerde iş ve aile yaşantısında kendilerine yararlı olabilecek tecrübeler kazanmış oluyorlar.“ dedi.

Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SÜTHOT ve kardeş grupları Stuttgart HETAT, Stuttgart HOTEM, Herrenberg HETHOT ve Ulm UTHOT, Türk Halk Oyunları konusunda amatör bir ruhla ancak profesyonelce bir anlayışla 7 ile 65 yaş grubu arasında geniş bir yaş grubu aralığındaki oyuncularıyla faaliyetlerine uzun yıllardır devam ediyor.

Almanya içinde ve dışında bir çok yarışma ve festivalde ödülleri ve çok iyi dereceleri bulunan adı geçen topluluklar hakkında detaylı bilgiye 07024-969046, 0179-9547248, 0157-51990446 no’lu telefonlardan veya aykut_dalgıç@yahoo.com dan veya www.turkhalkoyunları.de adlı internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Stuttgart – Yeni Posta

Editör: İsveç Gündemi