Stockholm metrosu esrarengiz mağaraların içinden mahallelere bağlanıyor. 150’den fazla sanatçı, yüzlerce siyasetçi, mühendis, mimar ve sivil hizmetlinin eserlerinin yer aldığı Stockholm Metrosu, her durakta farklı sanat çalışmasıyla dikkat çekiyor. 

Sanatı halkın ayağına götürme fikrinin ortaya atıldığı 1950’lerde inşa edilen durakların önemli kısmı mimar sanatçı  Peter Celsing imzasını taşıyor.


110 kilometre uzunluğundaki metronun 100 durağı bulunuyor ve bu durakların her birinde ya bir heykel, ya bir resim ya da mozaiklerle süslenmiş duvarlar ve tavanlar yer alıyor. Stockholm metro ağı, “dünyanın en uzun sanat galerisi” unvanını hak etmiş durumda.


1950 yılında açılan metroyla yolculuk yapanlar , bir sanat yolculuğuna çıkmış oluyor. Sanat eserleri o kadar ilgi çekiyor ki, 1997 yılından beri metro içinde, sanat eserlerinin tanıtımının yapıldığı rehberli tur düzenleniyor. Tura katılmak için ekstra ücret ödemeye gerek yok, 4 avroya satın alınan biletle 2 saat boyunca metroda yolculuk yapılabiliniyor. Stockholm'de yaşayanlar 80 avro ödeyerek aylık bilet satın alıp, 30 gün boyunca metroya sınırsız binebiliyor. 

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi