Geçtiğimiz yıllardan farklı koronavirüs gölgesinde yeniden eğitime başlanacağı günler için yetkililer uyarıyor.

Ulusal Eğitim Ajansı Genel Müdürü Peter Fredriksson, "Zorluk hala büyük, zorlu bir bahar ve zorlu bir sonbahar olacak" ifadeleri kullandı.

Okullar önümüzdeki günlerde açılacak ve İsveç'teki eğitimin büyük bir bölümü okullarda yapılacak.

Okul başlamadan önceki enfeksiyon durumu, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na göre olumludur. Ancak sonbahar dönemi, önümüzdeki dönemde durum değişe bilir, vakalar yeniden artış gösterebilir.

İsveç Ulusal Eğitim Dairesi genel müdürü Peter Fredriksson, dün yaptığı basın açıklamasında mümkün olanın en iyisini yapmalıyız diyerek, slagına karşı "meydan okumak hala güzel, zorlu bir bahar ve zor bir sonbahar olacak" dedi.

Öte yandan, öğrenci ve öğretmenlerin Ağustos ayında okula dönmeleri konusunda heyecanlılar.

Fredriksson, "En iyisi, öğretmenlerin ve öğrencilerin okulda buluşmasıdır. Eğitim sadece gerçekleri ve becerileri öğrenmekle ilgili değil, değerleri geliştirmek, başkalarıyla etkileşim kurmak, başkalarını ve kendini anlamakla ilgilidir. Her şeyi okulda çevrim içi olduğundan daha iyi öğreniyorsunuz" dedi.

Yetkililerin şu anda odaklandığı nokta, okula başlamanın ve toplu taşıma üzerindeki artan yükün enfeksiyonun artmasına neden olmamasını sağlamaktır.

Öğretmenler ve öğrenciler belirtiler gösteriyorsa veya toplu taşıma araçlarında bir tıkanıklıktan korkuluyorsa, uzaktan eğitim gerçekleşebilir.

Ulusal Eğitim Ajansı'na göre önümüzdeki dönemde okullar birçok sorunla karşılaşacak. Ancak sonbahar sorunlarının nasıl çözüleceği, her bir belediye ve okula bağlıdır.

Fredriksson, "Koşullar farklı görünüyor" diyerek,  okul müdürlerinin öğretmenlere danışarak kararlar almaları gerektiğini, öğretimin nasıl yürütüleceğini en iyi onların bildiğini söyledi.

Zor bir sonbahar bekliyor

İsveç'in Belediyeler ve Bölgeler departman başkanı Per-Arne Andersson da sonbaharın ülke okulları için zor olacağı görüşünü paylaşıyor.

Andersson, "Bu kolay olmayacak, geçen baharda yaşadığımız durumdan daha zor bile olabilir" dedi.

SKR, okulların karşılaşabilecekleri farklı türdeki soruları ele almalarına yardımcı olacak bir senaryo planlaması geliştirdi.

Soru şu: bunu yönetecek misin? Kimse gerçekten bilmiyor. Ancak Per-Arne Andersson, iyi bir dijital yetkinlik kazandık, iyi organize olduk, yetkin çalışanlara sahibiz, öne çıkmaya ve zor kararlar almaya hazır karar vericilerimiz var dedi.

Enfeksiyon evde ve işte yayılır

Anders Tegnell, okulların artık açılacağını söyledi. İsveçlilerin işe dönmelerinin, okulların açılmasından daha büyük bir tehlike olduğunu belirtiyor.

Tegnell, Değerlendirmemiz, toplumda enfeksiyonun yayılmasının küçük bir kısmının olacağı yönünde. Yetişkinler için risk işyerlerinde diyen epidemiyolog, büyük yayılmanın evlerde gerçekleştiğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi