İsveç'in Svenska Dagbladet gazetesinin haberine göre, elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden İsveç’e ithal edilen çöpün yarıdan fazlası Norveç’ten geldiği bildirirken

 Norveç çöplerinin imha edilmesi için İsveç’e yıllık 400 milyon kron (yaklaşık 120 milyon lira)  ödeme yaptığı belirtildi.

Haberde AB ülkelerinde olduğu gibi Norveç'te de belediyelerin çöp depolamanın yasak olduğuna işaret edilirken, bu yasak doğrultusunda  Norveçli belediyelerin çöplerin imhası için İsveç'e kilo başı 11-12 kron (yaklaşık 4 lira) ödediğine dikkat çekildi.

İsveç'te son yıllarda enerji üretiminde çöp kullanımının artması nedeniyle ülkedeki evlerden çıkan atıklar artık ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor. Bu nedenle İsveç, komşusu Norveç, İngiltere ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinden çöp ithal ediyor. İsveç Merkezi Isıtma Dairesi'nin verilerine göre, 2015 yılında ülke dışından ithal edilen çöp miktarı 2 milyon tonu bulduğu bu rakamın yarıdan fazlasının Norveç'ten ithal edildiği bildirildi.
Editör: İsveç Gündemi