Nobel Edebiyat Ödülü'nü 1901'den beri veren İsveç Akdemisi cinsel saldırı ve sızıntı iddialarıyla çalkalanıyor.

'NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ'NÜ KAZANANLARIN İSİMLERİ 7 KEZ SIZDIRILDI'

İsveç'in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter, Nobel Edebiyat Ödülü'nü veren akademiden İsveçli şair Katarina Frostenson'un kocası Jean-Claude Arnault'un yıllardır ödülü kazananların isimlerini sızdırarak 100 yıllık Nobel kurallarını ihlal ettiğini duyurdu.

Akademi'nin kendi içinde yaptığı soruşturmaya dayandırdığı haberinde gazete, Arnault'un 1996'dan başlamak üzere 7 kez Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan isimleri sızdırdığını açıkladı. 

Hangi isimlerin sızdırıldığı ise açıklanmadı. 18 kişilik Akademi hiçbir zaman potansiyel kazananları açıklamıyor ve adaylıkalrı da gizli tutuyordu.

3 AKADEMİ ÜYESİ İSTİFA ETTİ

Arnault aynı zamanda 18 kadına cinsel saldırıyla suçlanıyordu. Arnault'un cinsel saldırıda bulunduğu kadınlar arasında diğer akademi üyeleri, onların eşleri ve çocukları da olduğu belirtiliyor.

Arnault'un eşi Frostenson'un da Akademi'den atılması için cuma günü yapılan oylama İsveçli şairin lehine sonuçlanınca bu karara karşı çıkan 3 Akademi üyesi istifa etti. 

İstifa edenlerin isimleri Klas Ostergren, Kjell Espmark ve Peter Englund olarak açıklandı.

İsveç Kralı Carl XVI Gustav istifaları 'çok talihsiz' olarak niteleyerek istifaların Akademi'nin 'önemli faaliyetlerine ciddi zarar verme riski' olduğunu söyledi.
Editör: İsveç Gündemi