Hükümet ile FARC arasında 4 yıldır Küba'da süren ve geçen hafta imzalanan barış anlaşmasıyla sonuçlanan müzakereler çerçevesinde taraflar 29 Ağustos'ta ateşkes ilan etmişti.

HALKIN REDDETTİĞİ BARIŞ

Barış anlaşmasıyla ateşkesin kalıcı olması öngörülüyordu. Ancak anlaşmanın referandumda çok az farkla reddedilmesi ve yürürlüğe giremeyecek olması üzerine ateşkesin akıbeti de gündeme gelmişti.

FARC ateşkese bağlı kalacağını açıklamış, hükümet tarafı ise barışı aramaya devam edeceklerini bildirmişti.

Kolombiya'da 52 yıldır süren ve 250 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaları bitirmesi öngören barış anlaşması, geçen pazar günü yapılan referandumda yüzde 50,2'lik bir oranla reddedilmişti. Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başını çektiği "hayır" taraftarları, anlaşmayla FARC'a çok fazla taviz verildiğini savunuyordu.

Uribe ve diğer muhalifler, anlaşmada yer alan ve FARC üyelerinin seçimlerde aday olabilmesini, örgüt liderlerinin suçlarını itiraf etmeleri durumunda hapis cezası almayacak olmasını öngören hükümlerine karşı çıkıyordu.

Muhalifler ayrıca örgütün yasa dışı yollardan elde ettiği mali kaynaklarla yıllardır süren şiddetin kurbanlarına tazminat ödemesini ve Kolombiya anayasasında değişikliğe gidilmemesini talep ediyordu.
Editör: İsveç Gündemi