Kentin, 2017’de açılan –aralarında Yves Saint Laurent Müzesi de var– müzelerinin her biri geleceğin sergilerinin objenin kendisiyle olduğu kadar objenin deneyimlenmesiyle de ilişkili olacağına işaret ediyor. Bu da müzeleri boyutlarını büyütmeye ve ziyaretçilerle etkileşime girmeleri, onları eğitmeleri ve onlara esin vermeleri için sergilerini yeniden düşünmeye itiyor. İşte, Seattle’dan Güney Afrika’ya, cüretkâr tasarımları ve sundukları interaktif olanaklarla dikkatleri üzerlerine çeken ve ezber bozan 15 müze.

Londra’daki çarpıcı Tasarım Müzesi’nde yaratıcılık kendine yeni açılar buluyor. (Fotoğraf : Gravity Road))

Valencia’nın Bilim Müzesi’nin ziyaretçileri su üzerinde yürüyor. (Fotoğraf: Juan Luis Durán (Bilim Müzesi))

Bilim ve Teknoloji

OLASILIK DÜNYALARI

Rio de Janeiro’daki Yarın Müzesi, kökleri bilimde yatan felsefi fikir ve soruları –nereden geldik, nereye gidiyoruz– ele alan büyük ölçüde dijital bir deneyim yoluyla ziyaretçilere mutlu bir gelecek inşa etmeleri için esin veriyor. İspanya, Valencia’daki Bilim Müzesi bilim, teknoloji ve yaşamın kesişim noktalarını keşfederek merak aşılamayı hedefliyor. İsveç’teki Başarısızlık Müzesi’nde, lazanya aromalı diş macunundan jet lag önleyen aletlere, tarihe karışmış ürünler sergileniyor.

Tasarım ve Mimari

GÖZ ZEVKİ

Bordeaux’daki Cité du Vin, şaraba ve cüretkâr tasarıma kadeh kaldırıyor. Bu kültür merkezi, 19 tematik alana sahip, birden çok duyuya hitap eden bir oyun alanı. Ziyaretinizi en üst katta panoramik manzaranın tadını çıkararak noktalayın. Londra’daki Tasarım Müzesi’nde tasarım tarihini hafızaya atın; “Designer Maker User” sergisi, modadan mimariye, Vespalardan robotlara uzanan çeşitliliğiyle farklı disiplinlere ait yüzlerce nesne sergiliyor. İsrail’in Holon Tasarım Müzesi’nin coşkunluğu, dış yüzeyinin dönen kıvrımlarıyla başlıyor ve uluslararası ve İsrailli tasarımcıların eserleriyle devam ediyor. Seul’da, fütüristik Dongdaemun Tasarım Plazası, Louis Vuitton gibi ünlü isimleri onurlandırıyor ve Kore’nin uluslararası tasarımdaki etkisini inceliyor.

SFMOMA’da sanat büyük önemde. (Fotoğraf: Henrik Kam Courtesy SFMOMA (SFMOMA))

Modern Sanat

ÇERÇEVENIN DIŞINDA

Yeniden tasarlanan SFMOMA’nın (San Francisco Museum of Modern Art) sergi alanı üç katına çıktı; galeriler, restoranlar ve –içinde binlerce bitki ekili– yaşayan dev bir duvara ev sahipliği yapan yedi kat arasında gidip gelirken günün nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Yeniden düzenlenen bir diğer müze de Lonra’daki Tate Modern. Ünlü müze artık daha çok sergi ve performans alanına ve yeni yemek seçeneklerine sahip. Endonezya’nın ilk uluslararası modern sanat müzesi olan MACAN Müzesi, Jef Koons gibi dünya çapında ün sahibi sanatçıların eserlerine ve Endonezya sanatı üzerine sergilere yer veriyor. Cape Town’da bulunan Zeitz, bu yüzyılda açılmış en büyük Afrika müzesi ve kıtanın gönençli modern sanat sahnesini kutluyor.

Ragnarock rock–and–roll renkleriyle bezeli. (Fotoğraf: Mvrdv/Ossıp Van Duivenbode (Ragnarock))

Tarih ve Kültür

GERÇEK ÖYKÜLER

İstanbul, Haliç’teki eski Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nda yer alan Kadir Has Üniversitesi– Rezan Has Müzesi, 9 bin yıl öncesinden Selçuklu’ya uzanan bir koleksiyonunun yanı sıra, çağdaş sanat ve kültüre yönelik sergi ve etkinlikler de sunuyor. Mekânda bulunan Bizans dönemi su sarnıcı ile Osmanlı dönemi yapı kalıntısı, fabrikanın kemerli zemin salonundaki müzeye büyüleyici bir hava katıyor. Çocuklara yönelik atölye çalışmaları da yürüten müzenin iki ayrı sergi salonunda haftanın her günü görülebilecek sergiler ziyaretçilerini bekliyor. Fas’ta, tasarımcının evini mesken tutan Yves Saint Laurent Müzesi’nin yegâne ilgi alanı, Fas’tan esinlenmiş moda. Danimarka’daki Ragnarock müzesi, sahne görmüş kostümler ve enstrümanlardan oluşan koleksiyonuyla müzikseverleri bekliyor. Seattle’daki İskandinav Mirası Müzesi’nde, İskandinav göçmenlerin Pasifik Kuzeybatıya giden izlerini takip edin.

Bu yazı National Geographic Traveler Sonbahar 2018 sayısından alınmıştır.

Kaynak: nationalgeographic.com.tr

Editör: İsveç Gündemi