Skärholmen'de bulunan Halk Okulu konferans salonunda İsveç Azarbeycan Derneği'nin organize ettiği programa,  İsveç Azarbeycan Derneği Başkanı Sevda Dadasheva, Stockholm Azerbaycan Kültür Merkezi Başkanı Rahim Telman Sadiğbaylı ve farklı çevrelerden 50'ye yakın kişi katıldı.

Programda kitabı hakkında bilgi veren Eluca Atalı, Azerbaycan halkının öz tarihini yeterince öğrenemediğini ve bu kitapda da bazı tarihi gerçeklere ışık tuttuğunu belirtti. Kitabın Ermenistan'ın  Karabağ işgalinin perde arkasını ve yıllar önce yapılan hazırlıkların işbirliklerin ayrıntıları ile anlattığını belirten Atalı, ''Rus Çarı II. Nikolay'ın Ermenilere verdiği sözler ve ilişkileri kitapta ayrıntılarıyla anlatılıyor'' ifadelerini kullandı.

Eluca Atalı Kimdir?

Eluca Atalı (Hüseynova Medine İhtiyar kızı) 1966'nin 19 Kasımında Azerbaycan'ın Neftçala bölgesinin Holkarakaşlı kentinde doğmuştur. Asif Ata Ocağındandır, Asifçilik geleneğine bağlıdır.

Baku Devlet Üniversitesinin Kütüphanecilik bölümünden mezun olmuş, "Azerbaycan'da Kitapseverlik: oluşumu, gelişimi, modern dönem ve akımları" adlı doktora tezini hazırlamıştır. Dünya, hayat, insan ve onların çevresinde yaşanan her olay onun konusudur.

Geleneğine bağlı olduğu Asif Ata'nın "İnsan değişmezse, dünya değişmez" fikrini esas alıp, insanın kendini olgunlaştırmasında ona engel olan eksiklikleri ve noksanları sanat aracılığıyla analiz eder. Birincil ilham kaynakları doğa ve çocuklardır.

"Doğa ve çocuklar bana konu vermekten hiç vazgeçmiyor, bense onları kendime küstürmemek için yazıyorum!" diyor. On iki yaşında şiir yazmaya başlamış, edebiyata yeni felsefi, estetik, minyatür tarzını getirmiş, hem bu tarzda hem de hikaye, deneme, mensur şiir ve gazete yazısı gibi türlerde yüzlerce eseri Azerbaycan'da ve yurtdışında basılmış ve başka dillere tercüme edilmiştir.

Editör: İsveç Gündemi