İsveç Ulusal Eğitim Ajansı'nın yayınladığı rapora göre, İsveç genelinde okul öncesi ve diğer alanlarda 45 bin öğretmen açığı bekleniyor.

İsveç Ulusal Eğitim Ajansı web sitesinde bugün bir basın bülteninde yayınlandı.

Basın açıklamasına göre, 2017 yılında yapılan tahminlere göre, öğretmen açığının 15 yıl içinde 80 bin öğretmen açığı olacağı tahmine dilmişti. Ancak yeni verilerek göre, açığın azaltıldığı, ancak "durum hala endişe verici" denildi.

Nüfus artışı yavaşlayacak

Değişim, nüfus artışının, özellikle yeni göç dengeleri nedeniyle, yavaşlaması beklendiği gerçeğiyle açıklanıyor.

Öğretmen açığının çoğunlukla 7-9. sınıf öğretmenleri, 4-6. Sınıf öğretmenleri ve meslek öğretmenleri alanında olduğu belirtildi. Öğretmenliğe olan talep beklenmedik şekilde düştüğü, özellikle üç büyük ilçede çok yüksek oranda talebin azaldığı ifade edildi.

Daha iyi sonuçlar için gerekli

İsveç Ulusal Eğitim Ajansı'ndan Peter Fredriksson, "Prognoz devam eden öğretmen sıkıntısını gösteriyor. İsveç okullarında olumlu bir performans eğilimimiz var. Bunu daha da güçlendireceğiz, ancak o zaman öğrenciler yetkin öğretmenlere erişebilmelidir" diyor.

Yetkilinin öğretmen ihtiyaçları için yeni tahmini yarın Salı günü sunulacak. Basın açıklaması bir süredir otoritenin ağındaydı ve bu bir hataydı. İsveç Ulusal Eğitim Ajansı Mattias Ragert'e göre, içerik doğru, ancak makam yarına kadar bu konuda yorumda bulunmayacak ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi