Araştırma kuruluşu GFK tarafından, 22 ülkede 27 binden fazla tüketiciyle yapılan görüşmelerde, yiyecek ve yemek pişirme konularında ne kadar bilgi sahibi oldukları ve yemek yapmak için bir haftada kaç saat harcadıkları incelendi.

Tüketicilerin Yiyecek ve Yemek Pişirme Bilgisi Araştırması sonuçlarına göre, dünya genelinde tüketicilerin yüzde 29'unun, yiyecekler ve yemek pişirme konusunda tecrübeli oldukları ortaya çıktı.

Türkiye'de yemek pişirme konusunda bilgili olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 40 olarak belirlendi. Bu oranla Türkiye tüm ülkeler içinde 3'üncü, yemek pişirmeye düşkünlükte yüzde 37'yle 7. sırada yer aldı. Bir haftada yemek pişirmeye ayrılan vakitte ise 4,9 saat ile son sıralarda kaldı.

Söz konusu araştırmaya göre, dünya genelinde kadınlar yiyecekler ve yemek pişirme konusunda erkeklerden daha tecrübeli olduklarını ifade etti. Erkeklerin yüzde 25'i, kadınların yüzde 34'ü deneyimli olduklarını belirtti.

Güney Afrikalı tüketicilerin yüzde 50'si, Hindistanlı tüketicilerin yüzde 48'i yemek pişirme konusunda tecrübeli olduklarını kaydetti. Global düzeyde listenin en altlarında ise İspanya, Fransa, Rusya ve Avustralya yer aldı. Söz konusu ülkelerde her 5 kişiden 1'i yiyecekler ve yemek pişirme konusunda deneyimli olduğuna inanıyor.

Araştırmanın yapıldığı 22 ülke arasında kadınların ortalama yüzde 37'si ve erkeklerin yüzde 27'si yiyecek ve yemek pişirme konularına çok düşkün olduklarını belirtti. İtalyanlar ve Güney Afrikalılar yemek pişirmeye olan düşkünlük konusunda ilk sıralarda yer aldı. İtalya'da araştırmaya katılanların yüzde 43'ü yiyecek ve yemek pişirmeye çok düşkün olduğunu dile getirdi. İtalya'yı yüzde 42'yle Güney Afrika takip etti.

Öte yandan, Polonya, İsveç, Belçika ve Rusya'da 5 kişiden 1'i yemek pişirmeye düşkün olduğunu belirtirken, Güney Kore yüzde 13'lük oranla listenin en altında yer aldı.

GFK'nin söz konusu araştırmasına göre, dünya genelinde yemek pişirenler, haftada ortalama 6,5 saatlerini bu işi yapmaya harcıyorlar. Yemek pişirmeye ayrılan vakit kadınlarda 7 saate çıkarken, erkeklerde 5 saate düşüyor. Hindistan ve Ukrayna'da yemek pişirmek için haftada 13 saatten fazla vakit harcanıyor. Brezilya'da hafta da 5,2 saat, Türkiye'de 4,9 saat ve Güney Kore'de 3,7 saat yemek pişirmeye ayrılıyor.
Editör: İsveç Gündemi