Dil bilimciler, ‘Jedek’ adını verdikleri dilin Avustroasya dil ailesinden ‘Aslian’ adı verilen gruba ait olduğunu ve Batı Malezya’da avcılık – toplayıcılık yaparak yaşamını sürdüren 280 kişi tarafından konuşulduğunu belirtti.
‘Jedek’, araştırmacılar tarafından Semang dili hakkında yapılan bir dil dokümantasyon projesi kapsamında, Aslian dillerini konuşan farklı gruplardan dil verileri toplamak için birkaç köyü ziyaret ettikleri sırada keşfedildi.

Lund Üniversitesi doktora öğrencisi Joanne Yager ‘Jedek’ hakkında, “Köyün büyük bir bölümünün farklı bir dille konuştuğunu fark ettik. Jahai dilinde kullanılmayan kelimeleri, fonemleri ve gramer yapılarını kullanıyorlardı. Bu kelimeler, Malay Yarımadası’nın uzak diğer yerlerinde konuşulan diğer Aslian dilleriyle bir bağı akla getirdi.” yorumunda bulunurken Dil bilimci Niclas Burenhult ise “Jedek, ormanda bilinmeyen bir kabile tarafından değil, daha önce antropologlar tarafından incelenen bir köyde konuşulan bir dil. Dil bilimciler olarak, antropologların gözden kaçırdığı bir şey bulduk.” açıklamasında bulundu.

Ayrıca, ‘Jedek’ dilinin konuşulduğu toplulukta; cinsiyet eşitliğinin Batı’dakinden çok daha fazla önem taşıdığı, kişiler arası şiddetin neredeyse hiç yaşanmadığı, çocukların rekabet duygusundan uzak yetiştirildiği ve yasalarının – mahkemelerinin olmadığı yapılan açıklamalara eklendi.
Editör: İsveç Gündemi