Haziran ayında Galeri Işık Teşvikiye’de açılışı yapılan sergi; Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle 25 Ağustos’a kadar Alaçatı girişinde yer alan eski Akbank binasında sanatseverlerle buluşacak.


Yıl boyu Türkiye’nin farklı illerinde de geniş kitlelerle buluşmaya devam edecek olan “Babalık Anları” fotoğraf sergisi, babalar ve çocuklarına gündelik yaşamın içinden farklı bir bakış sunuyor.

İsveçli fotoğraf sanatçısı Johan Bävman’ın ülkesindeki babaların babalık izinleri boyunca çocuklarıyla geçirdikleri zamanları konu edinen “Swedish Dads” (İsveçli Babalar) sergisinden seçilmiş eserler, fotoğraf sanatçıları Ahmet Görsev ve Zeynep Sezerman’ın Türkiye’den farklı babalık manzaralarını gözler önüne seren kareleriyle bir araya geldi.

İsveçli babaların çocuklarıyla özel anları

“Babalık Anları” ismiyle hayata geçirilen sergi AÇEV tarafından yürütülen; babaların çocuklarının bakım ve gelişiminde sorumluluk üstlendiği “ilgili babalık” konusunda farkındalık yaratmak amacıyla eğitim faaliyetleri, etkinlikler, araştırma ve kampanya çalışmalarının yürütüldüğü “İlk İş Babalık” adlı kampanyanın parçalarından biri. Kendi başına da ayrı bir proje olma özelliğine sahip olan “Babalık Anları” İsveç’te, iş hayatında çalışmakta olan babaların, babalık izniyle ilgili olarak düzenlenmiş. Sergide yer alan fotoğraflardaki babaların tümü, babalık iznini 6 ay gibi uzun bir süre kullanarak, evde eşlerine çocuk bakımında yardımcı olmuş.

“Sergi sonrasında herkes ‘İlk İş Babalık’ diyecek”

“İsveç’te 6 aylık babalık izni var ve bu izni kullanmanın inisiyatifi babaların kendi ellerinde. Sergideki fotoğrafların tümünde yer alan babalar, bu inisiyatifi kullanmayı tercih etmiş kişiler” diye ifade eden AÇEV’in İletişim Direktörü Nevin İlhan Koçak, sergiyi İsveç Konsolosluğu ile işbirliği içinde gerçekleştirirken, asıl amaçlarının Türkiye’deki babaların da çocukların bakımına katkıda bulunmalarının sağlanması olduğunu belirtti. Koçak, “Babalık izninden ziyade yaptığımız araştırmaların neticesinde Türkiye’de babaların çocukların bakım sürecine çok da katkıda bulunmadıklarını gördük. Babaların çocuklarıyla birlikte vakit geçirdikleri süre çok düşük. Bunun yanı sıra çocuklarına bakım açısından eşlerine çok fazla katkıda bulunmuyorlar. Bu tabloya rağmen Türkiye’de değişmeye başlayan bir baba olgusunun varlığından söz etmek mümkün" dedi. Türkiye’de bunu geliştirmek adına çalıştıklarını belirten Koçak, serginin herkese katkı sağlayacağını ifade ederek, “Sergi sonrasında herkes ‘İlk İş Babalık’ diyecek” diye konuştu.

“Belediye'nin kendi mekanları sanat galerisine çevrilecek”

Yoğun katılımla açılışı gerçekleştirilen “Babalık Anları” fotoğraf sergisinde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da “AÇEV’in Çeşme’de açtığı ve ülkemizin en köklü yapılarından biri olan baba olgusunun ele alındığı bu sergiyi Çeşme Belediyesi olarak çok önemsiyoruz” dedi. Sergi açılışından sanatseverleri mutlu edecek bir de müjde veren Başkan Dalgıç,  “Çeşme Belediyesi olarak bizler artık Çeşme’nin, Alaçatı’nın mahallelerinde kirayla sanat galerisi açan vatandaşlarımıza destek amacıyla,  belediyemizin kendi mekanlarını sanat galerilerine çeviriyoruz. Bu Çeşme’mizin birçok mahallesinde hayata geçecek. Şu anda ‘Babalık Anları’ isimli fotoğraf sergisinin yer aldığı mekan da bundan sonra Çeşme Belediyesi’nin Alaçatı’daki sanat galerisi olarak sanatçılarımıza ve sanata gönül veren vatandaşlarımıza hizmet sağlayacak“ ifadelerini kullandı.

 

Editör: İsveç Gündemi