Rapora göre, İsveççe okuma alışkanlıkları ,hem güçlü hem de zayıf.

İsveç yayıncılar birliği raporuna göre: Özellikle İsveçli öğrencilerin okuma becerisi eksikliği gösterdikçe aynı zamanda çocuklar ve gençler arasında eğlenceli okuma azalıyor. 

Sesli kitap basılı kitaba karşı bir tehdit mi yoksa yardım mı ve İsveç okulunda okumak uluslararası bir perspektifte nasıl duruyor? 

Bunlar, edebiyat sosyologları Anna Nordlund ve Johan Svedjedal tarafından yazılan "Okumanın yıllık halkaları" raporundaki konulardan birkaçı. Son on yıllardaki istatistikleri ve gelişmeleri inceledikten sonra, İsveç okuma kültürünü hem "güçlü hem de zayıflayan" olarak tanımlıyorlar.

Johan Svedjedal bir basın açıklamasında, "Basılı kitap dijitalleşmeyi diğer geleneksel medyadan daha iyi yönetti, ancak aynı zamanda geçtiğimiz çeyrek yüzyılda okuma kültürümüzü yeniden şekillendiren yeni medyanın rekabetinden de etkilendi" diyor.

Çocukların ve gençlerin okumasıyla ilgili olarak, raporun yazarları, okuma motivasyonunu sağlayan güçlü okuma deneyimleri olduğunu ve bunun öğretmenin asıl amacı olması gerektiğini belirtmektedir. Yerine getirilirse, sırayla öğrencilerin dil, bilişsel ve duygusal yeteneklerini geliştirir. Ancak rapora göre, güçlü okuma deneyimlerinin teşvik edilmesinin okullarda ihmal edildiğini gösteren pek çok gösterge var.

Günümüzde tüm İskandinav ülkeleri, AB ve OECD ülkeleri ortalamasına kıyasla okumayı seven öğrencilerin daha düşük bir oranına sahiptir. İsveç, İskandinav bölgesinde en düşük okuma payına sahiptir. 

Çalışma raporunda: Buna neden olan eksikliklerle ilgili "okullarda edebiyat öğretimine ek olarak" aşırı bilgisayar ve BT kullanıcılarının oranının (günde dört saatten fazla zaman geçirme) diğer İskandinav ülkeleriyle karşılaştırıldığında İsveç'te daha yüksek olması olabilir denildi.

Editör: İsveç Gündemi