Tarihi çok eski uygarlıklara dayanan hamam kültürü Osmanlı-Türk kültürünün de en önemli unsurlarından biri. Özellikle İstanbul'daki tarihi hamamlar modern hayatın sağladığı her türlü kolaylığa ve yaşadıkları her türlü işletme zorluğuna rağmen ayakta kalarak şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası olmaya devam ediyor.
Bu kadim geleneği İsveç'in başkenti Stockholm'de  devam ettiren ve hamam külütürünü kuzeyin soğun insanları İsveçlilere sevdiren  Malatyalı  Ziya Gürsoy, İsveç medyasından da büyük ilgi görüyor.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin  ”Tidsjakten” programına konu olan Hamam Oriental, izleyicilerden de büyük ilgi gördü. 4 İsveçli gazetecinin hamam sefası yaptığı programda hamam sefası sonrası gazeteciler, ''Çok stresli çalıştıklarını ve bu stresi dağıtmak için hamam sefasının mükemmel bir tercih olduğunu söyledi.

- İsveç'te Türkiye'nin fahri kültü elçiliği görevi

Hamamcılığa henüz 12 yaşındayken Mersin'de başlayan Ziya Gürsoy, 28 yıl önce Alanya'da tanıştığı İsveçli eşi ile birlikte Stockholm'e yerleşti. Türk hamamını İsveçlilere tanıtmak için kolları sıvayan  Gürsoy, 2010 yılında 5 milyon kronluk bir yatırımla hayalini süsleyen Oriental Hamamı'nı açtı. Türk hamamını açarak İsveç'te Türkiye'nin fahri kültür elçiliği yaptığını söyleyen Gürsoy, ''8 yıldır İsveçlilere verdiğimiz hizmetle bir fiil Türkiye'nin kültür elçiliğine soyunduk. Türk hanımımı İsveç'te moda olmasını sağladık. Müşterilerimin yüzde 90'nı İsveçli. İsveç'in bütün bölgelerinden müşterilerimiz var'' dedi.

İsveç tevlet televizyonu SVT'te yayınlanan Türk hamamının tanıtım programı
https://www.youtube.com/watch?v=31KVwygU560









Editör: İsveç Gündemi