Uppsala Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, Stockholm'ün Botkyrka ilçesine bağlı Fittja semtinde ki Ulu Camisinde Cuma günleri minareden ezan okunması, ilçede ki konut fiyatlarını iki katladığı bildirildi.

Araştırmada, 2011 ile 2014 yılları arası Botkyrka ilçesinde konut fiyatları masaya yatırıldı. Stockholm genelinde de en fazla konut fiyatlarının arttığı yerin Botkyrka ilçesi olduğu belirtilirke,  2013 yılı ile birlikte konut fiyatlarının yüzde 90 arttığı ifade edildi.

Araştırmayı yöneten Ina Blind ve Matz Dahlqvists isimli iki uzman Botkyrka ilçesinde konut fiyatlarının artışında en önemli etkenin 2013 yılından itibaren hoparlörden okunan ezan olduğunu vurguladı. Minareli caminin ve ezanın Müslümanlar için çok değerli kutsallar olduğunu söyleyen iki uzman, özellikle hoparlörden ezan okunmasını özleyen Müslümanların ilk tercihinin Botkyrka ilçesinden ev almak yada kiraya taşınmak olduğunu söyledi.

Botkyrka Belediye Meclis üyelerinin izniyle 2013 yılından itibaren Cuma günleri minareden ezan okunan Fittja Ulu Cami, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın katkılarıyla yaptırılan İsveç'in tek minareli camisi.  Fittja Ulu Cami, Borkyrka Belediyesi tarafından ilçenin  kültür mirasları arasında gösterilirken, bölgedeki Müslümanların yanısıra, İsveçliler ve yabancıların da ilgi odağı.

Editör: İsveç Gündemi