Haninge Türk İslam Kültür Derneği ve Setra Türk İslam Kültür Derneği'nin organize ettiği konferansta ''Kötü Alışkanlıklardan Korunma Yolları, Kanserden Korunma Yolları, Kendiniz ve Aileniz İçin Daha Sağlıklı Bir Hayat " isimli bir konferansı verildi.

Konferansa konuşmacı olarak Türkiye'nin İskandinavya Emniyet Eski Müşaviri Feyzullah Arslan, Doktor Kıymet Köksal ve Kamber Oğuzer katıldı. İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsveç Başkanı Özer Eken, İslam Milli Görüş İsveç Bölge Başkanı Yavuz Selim Çelik ve bölgede yaşayan Türk vatandaşlarının takip ettiği konferansın sunuculuğunu Alçin Mutlu Hafif yaptı.
Handen Camii Konferans salonunda yapılan konferansın selamlama konuşmasını Haninge Türk İslam Kültür Derneği Başkanı Yakup Özdemir yaparken İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan'da federasyonun çalışmaları hakkında kısa bilgiler verdi

''Kötü Alışkanlıklardan Korunma Yolları üzerine deneyimlerini paylaşan Türkiye'nin İskandinavya Emniyet Eski Müşaviri Feyzullah Arslan, Çocukların aile ortamında yetişirken anne ve babayı rol model aldığının altını çizdi. Arslan, ''Çocuklar doğru andan itibaren aileler rol model aldıkları için doğru davranışlar sergilememiz lazım. Onlara öğüt vermek yerine davranışlarımızla uygulamalarımızla örnek olmalıyız. Çocuklarla
iletişimiz çok iyi olmalı. Bir örnek verecek olursak, ''çocuğa düzenli ol''diyoruz. Kendimiz düzenli değiliz. ''Sigara içme'' diyoruz. Baba yada anne sigara içiyor. Sözlerimizin çocuğu üzerinde etkili olmasını istiyorsak önce kendimizin bunlara dikkat etmemiz
gerekir'' dedi.

Çocuğun dışarıdaki ilişkilerini de yakından takip etmek gerektiğini hatırlatan Arslan, ''Çocuğun dışarıdaki arkadaşlık ilişkilerinde yakından takip etmek zorundayız. Okula gittiğinde derslerini yakından takip etmeliyiz. Öğretmenleri ile görüşmemiz ve bilgi alış- verişinde bulunmalıyız''dedi.

İsveç'teki Türk toplumunun durumuna da değinen Arslan, ''İsveç'te yetkililer Türk toplumunun İsveç'te en az problemli grup olduğunu dile getirdiler. Ben 'hiç problemimiz olmasın''diye temenni ediyorum. Ben Kopenhag'da Emniyet Müşaviriği yaptığımda, İsveç ve Finlandiya'nında sorumlusuydum. Bu ülkelerdeki okul idareleri, Türk kökenli vatandaşların çocukların derleri ile ilgilenmediğini veya Okul Aile Birliği ile ilişkilerin zayıflığını dile getiriyorlar. O çerçevede sizden ricam, çocukların okulları ile yakından ilgilenin'' şeklinde konuştu.
Arslan'dan sonra söz alan Doktor Kamber Oğuzer'de ''Kanserden Korunma'nın Yolları hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Oğuzer, kanserin: radyasyon, kimyasal maddeler ve genetik etkenlerden ortaya çıktığını belirtirken, kanser hakkında vatandaşların sorularını cevapladı.

Son olarak Dokotor Kıymat Köksal'da sadece kadınlara kadın hastalıkları hakkında bilgi verdi. Programın sonunda Setra Türk İslam Kültür Derneği Başkanı Orhan Katan ve Haninge Türk İslam Kültür Derneği Başkanı Yakup Özdemir, misafirlere günün anısına birer plaket taktim etti.
Editör: İsveç Gündemi