Başkent Stockolm'ün merkezinde bulunan ABF binasında  yapılan eğitim seminerinin açılış konuşmasını Kulu Gelişim Vakfı Başkanı Haydar Akan yaptı. 

Akan, 1965 yılından itibaren kabul edilen kitlesel iş gücüne 2015'de 50. yılı bulduğunu ve ''amacımız geçtiğimiz 50.Yılı değerlendirmek. Geleceğimiz 50 yıllar içinde neler yapabiliriz, çocuklarımıza gelecek dönemde ne gibi öneriler geliştirebiliriz'' dedi.

 50. Yıl komitesinin çalışmalarına geçtiğimiz şubat ayında başladığını kaydeden Akan, bu çalışmaların Stockholm Üniversitesi, İsveç'in Anakara Büyükelçiliği ve Konya Selçuklu Üniversitesine bir çeşit öncülükte ettiğini belirtirken, Stockholm Üniveristesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü' göçün 50. yılı ile ilgili 2 program, İsveç Ankara Büyükelçiliği 4 panel, Konya Selçuk Üniversitesi ile Kulu Belediyesinin 2 program yaptığını ifade etti. Selçuk Üniversitesi ile Kulu Belediyesi'nin eylül ayında da İsveç'te bir program yapacağını hatırlatarak sözü İsveç Türk İşçi Dernekleri eski Federasyon Başkanı Yaşar Pektaş'a bıraktı.

Pektaş, Kulu'nun ilk defa iş gücü göçü gönderen bir yer olduğunu belirtirken, İsveç'e iş gücü gelmeden önce İsveç'te belli bir sayıda Türk olduğunu söyledi. O insanların kimsinin eğitim için kimisininde spor karşılaşmalarını yapmak için geldiğini vurgulayan Pektaş, bu kişilerin İsveç'te kaldığını, İsveç'e ilk kitlesel iş gücünün 5 kişiyle başladığını ifade etti.

Pektaş'ın tüm konuşmasını dinlemek için aşağıda ki videoyu tıklayın!

Orhan Karan
Editör: İsveç Gündemi