Stockholm’de parlamento önünde öğleden sonra düzenlenen gösteride, çok sıcak olmasına rağmen ilk defa bini aşkın muhteşem bir kalabalık katıldı.  

İsveç Uygur Maarip Derneği, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsveç,  İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı ve  İsveç Takva Derneği  organize ettiği gösteriyi, İsveç Ülkü Ocakları, İsveç Kadınlar Federasyonu ve İsveç Türkmen Federasyonu'da destek verdi. 

Gösteriye katılan kalabalık,  Türk, Doğu Türkistan ve İsveç bayrakları taşıyarak, "Çin, Uygur topraklarını terk et, Uygurlara özgürlük, Çin, Uygurları öldürüyor, kadınları çocukları öldürüyor" yazılı afişler taşıdı ve sloganlar attı.

Daha sonra kalabalık, polis kontrolünde yanlarında taşıdıkları Uygur bayraklarıyla parlamentonun önünden Çin büyükelçiliğine kadar yürüdüler.


Çin Büyükelçilik önünde İsveç Uygur Maarip Derneği başkanı Ahmed Tursun,Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Danışma Kurulu Üyesi Rafet Candemir, İsveç UETD Genel Sekreteri Fatih Hamurcu, İsveç Ülkü Ocakları adına Haki Korkmaz,  İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı İsveç Bölgesi Başkanı Yavuz Selim Çelik, Takva Derneği Başkanı Tuncay Kaplan, İsveç Kadınlar Federasyonu Başkanı Hatice Toklucu Çin'i kınayan birer konuşma yaptı.


İsveç Gündemi'ne açıklamada bulunan İsveç Uygur Mariip Derneği Başkanı Ahmed Ahmed Tursun​‘’ Doğu Türkistan halkı 1949 yılında Çin suikastları neticesinde meşru devletimiz Çin komünistleri tarafından işgal edilmiştir'' dedi.


"Çin, Doğu Türkistan’ı karantina altına alarak her gün yeni bir zulüm gerçekleştirdiğini söyleyen Tursun, yardım kuruluşlarının da bölgeye girmesini engelleyerek iletişimi tamamen kopartmaya çalışıyor. Çin, Doğu Türkistan’da olup bitenleri, gerçek haber ve bilgilerin üstünü zorla örtmeye çalışıyor''dedi.


''Müslümanlara zorla alkol içirmenin zorbalıktan başka bir izahı yoktur" ifadesini kullanan Tursun,  Bu Ramazan’la birlikte  Çin'in Uygur Türklerine karşı  hayat hakkına, ibadet hakkına, yaşam hakkına yönelik acımasız, baskıcı, zalimane politikalarını gittikçe artırdığını belirtti. 
Tursun, Şu anda Müslümanları yoğun yaşadığı yerlerde Doğu Türkistan’da sokaklarda alkol festivalleri, bira festivalleri düzenleniyor. Okula giden ve oruç tutan Uygurlu öğrencilere zorunlu olarak su içtiriliyor, yiyecek yediriliyor” dedi. Tursun, ,llk defa bu kadar kalabalık bir toplulukla Çin'i protesto yaptıklarını belirtirken, protestoya destek veren tüm sivil toplum örgütlerine ve vatandaşlara teşekkür etti.


İsveç basını da protesto gösterisine büyük ilgi gösterdi.




















Editör: İsveç Gündemi