Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü İsveç'in başkenti Stockholm'de verilen resepsiyonla kutlandı. Azerbaycan Cumhuriyeti İsveç Büyükelçiliği'nin Stockholm Sheraton Oteli'nde verdiği resepsiyonda Büyükelçi Adish Mamaadov ve eşi Amanat Pashazadeh, davetlileri, diplomatları ve Büyükelçileri kapıda karşıladı. Geceye katılan davetliler, Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Türkiye Cumhuriyeti Stockholm Büyükelçisi Emre Yunt ve eşi de resepsiyona katılanlar arasındaydı.

Resepsiyonun açılış konuşmasını İsveç'in Azerbaycan Büyükelçisi Adish Mamaadov yaptı. Mamaadov, "Bundan yüz yıl önce, 28 Mayıs 1918'de ilk Azerbaycan Cumhuriyeti kuruldu. Ömrü çok kısa oldu. O tarihlerde Avrupa'da oy verme yokken Azerbaycan kadınlara seçme seçilme hakkı verdi. Azerbaycan, daha sonraki senelerde Kızıl Ordu (Sovyetler Birliği) tarafından işgal edildi. Azerbaycanlılar hiçbir zaman bağımsızlık fikrini yitirmedi. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla müstakil Azerbaycan Devleti kuruldu" dedi.

Büyükelçi Mamaadov, Azerbaycan'ın bir petrol ve doğal gaz ülkesi olduğunu ve bitmek üzere olan Bakü Tiflis Ceyhan hattından bütün dünya ülkelerine ihracat yapacaklarını söyledi. Büyükelçi, Dağlık Karabağ'ın ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan'ın tarafından işgali altında olduğunu ifade etti.

Resepsiyonda, Kamele Kerimova Jonhsson'un milli kadın kıyafetleri sergisi davetlilerin takdirini kazanırken, Azerbaycan'dan gelen orkestra da Azerbaycan şarkıları çalarak davetlilere neşeli dakikalar yaşattı.

Editör: İsveç Gündemi