17 Mart'tan bu yana kapalı olan okular kapılarını yeniden normal faaliyetlere açıyor.

İsveç'te liseler 15 Haziran'da kapılarını açıyor.

Başbakan Stefan Löfven bugün düzenlediği basın toplantısında "Şimdi normal düzene dönebilmek güzel" dedi.

Lise, kolejler, üniversiteler, yetişkin eğitimi ve meslek yüksekokulları, hükümetin 17 Mart'taki kararından bu yana kapalıydı.

O zamandan beri, eğitim uzaktan gerçekleştirildi ve mezuniyet tarihinde klasik kutlamalar bu yıl ciddi şekilde sınırlı.

Stefan Löfven bugün düzenlenen basın toplantısında, lise ve diğer lise sonrası eğitimin 15 Haziran'da tekrar açılacağını duyurdu.

Löfven, lise okullarını kapatmanın doğru olduğunu belirterek, kontrollü normalleşme konusunda, şimdi tekrar düşünme zamanı ifadeleri kullandı.

"Bunu iyi bir şekilde ele almak için okullarda harika bir iş çıkardık. Ama şimdi normal düzene dönebilmek güzel" ifadeleri kullandı.

Gençler arasında enfeksiyon yayılımı daha az

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, kararın bir nedeni 19 yaşına kadar olan çocukların ve gençlerin korona virüsünden daha az etkilenmeleridir.

Carlson, "Nadiren ciddi şekilde hastalanırlar ve diğerlerine çok az bulaştırırlar. Ayrıca okul ortamında küçük bir enfeksiyon yayılımı gördük. Bu nedenle, lise gençleri için uzaktan eğitimi artık motive edemeyeceğimizi düşünüyoruz" ifadeleri kullandı.

Kararın bir sonucu olarak, üniversitenin yaz kurslarının uygulanmasının mümkün olacağı ve enfeksiyonun yayılması konusunda öngörülmeyen bir şey olmazsa sonbaharda eğitiminin normal olarak tamamlanması bekleniyor.

Bununla birlikte, yeni karar, Komvux için düzenli faaliyetlere hızlı bir şekilde geri dönülmeyeceği belirtildi.

Liseler hakkındaki mesaj öğretmenler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Öğretmenler Federasyonu başkanı Åsa Fahlén, okulların kapalı olmasından ciddi şekilde şikayetçi olduklarını dile getirerek, "işe başlayabilmemiz çok olumlu" dedi.

Özellikle yeni öğrencilerle güz dönemine uzaktan başlamanın yol açacağı zorluklara dikkat çekti.

Milli eğitim bakanı Anna Ekström: 17 Mart'taki karardan bu yana okulların ve eğitim alanlarının kapalı olması nedeniyle uzaktan eğitim gören, lise ve kolejlerin 15 Haziran itibarıyla normal faaliyetlere dönebileceğini belirtti..

Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Matilda Ernkrans, tüm personele ve öğrencilere davranışlarından dolayı teşekkür ederek, "biz bir salgının ortasındayız ve öğretimin bazı kısımları uzaktan olmaya devam edebilir" diyen, Matilda Ernkrans, halk sağlığı otoritesinin tavsiyelerine uyulmaya devam edilmelidir ifadeleri kullandı.

Kolejler ve üniversiteler bu sonbaharda daha düzenli faaliyetlere dönebilirler.

50'den az kişinin sınırının hala geçerli olduğunu hatırlattı.

Editör: İsveç Gündemi