Yetkiliye göre bu, bir önceki yıla göre 1.600 öğrenci daha fazla, bu da öğrencilerin pandemiden sonra önemli ölçüde daha fazla yüksek öğretime gittiğini gösteriyor. Öte yandan, İsveç birinci sınıf öğrencilerinin sayısı bu yıl önemli ölçüde azaldı. Bu akademik yılda toplam 69.900 İsveçli birinci sınıfa kayıt olurken, geçen yıla göre öğrenci sayısında 5.400 öğrenci yani yüzde 7,7 oranında azalma görüldü. 

Ancak, yerel birinci sınıf öğrencilerinin sayısında görülen düşüşü kapsayan 7.000 yeni gelen öğrenci kaydedildi. Genel olarak, üniversitedeki birinci sınıf öğrencilerinin sayısı arttı. 

Yetkili, yaptığı basın açıklamasında, "Pandemi sonrası gelen öğrencilerin 7 bin artarak toplam 23 bin 900'e çıkması, daha önce korona pandemisi nedeniyle sayılarında büyük düşüş olduğu gibi bir toparlanma olarak yorumlanabilir." ifadeleri kullandı. 

Öğrencilerin bu süre zarfında dersleri alma şekli de değişti ve yeni yeni başlayan daha az öğrenci bağımsız dersleri seçiyor. Toplam 69.900 İsveçli yeni başlayan öğrenciden 20.200 öğrenci veya yüzde 29'u bağımsız kurslarda okumayı seçti. 

Genel dereceli programları seçen İsveçli yeni başlayanların sayısı, akademik yıl boyunca 19.900'den 18.700 öğrenciye düşerek yüzde altılık bir azalma yaşandı. Ancak pandemiden önceki akademik yıla göre sayısal olarak 400 öğrenci arttı. 

UKÄ ayrıca, hemşirelik programının pandemi sonrası dönemde yüzde üç düşüş yaşadığına ve bir önceki akademik yıla göre toplam 5.660 öğrenciye tekabül ettiğine dikkat çekiyor. Aksine hemşirelik programı pandemi döneminde birinci sınıf öğrencileri arasında en çok arananlardan biriydi ve İsveç üniversitelerinde azalan birinci sınıf öğrencisi sayısına rağmen bu programda pandemi öncesine göre 60 öğrenci daha vardı. 

Uzman hemşirelik derece programlarına yeni gelenler ise yüzde bir artarak toplam 2.720 öğrenciye ulaştı. 

8.170 birinci sınıf öğrencisi ile en büyük profesyonel derece programı olan inşaat mühendisliğine yol açan programlara göre, bir önceki akademik yıla göre 170 daha az öğrenci vardı. 

Yeni başlayanların sayısındaki neredeyse her programdaki COVID-19 pandemi zamanlarına kıyasla çok belirgin olan artışlar azalmaya başladı. Bununla birlikte, 2019/2020 akademik yılını gösteren, pandemi öncesi akademik yıla göre hala 790 öğrenci veya yüzde on daha fazla öğrenci var. 

Editör: İsveç Gündemi