İsveç Başkonsolosluğu'nun İstiklal Caddesi'ndeki binasında gerçekleşen programda, "Dünyayı turuncuya boyayalım, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son vermek için kaynak yaratalım" sloganıyla düzenlen programda konuşan İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden, kadına yönelik şiddete dikkati çekmek için bu programı yaptıklarını, kadına yönelik şiddet nedeniyle her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını, İsveç Hükümetinin bu konuda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Solrun Gisladottir ise İsveç'te feminist bir hükümetin olduğunu ve İsveç Hükümetiyle çalışmaktan dolayı memnun olduklarını kaydetti.

Gisladottir, küresel ölçekte kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı alınması gereken önlemler konusunda çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Turuncu rengi kadına yönelik şiddete karşı bir simge olarak kullandık. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraber ortak çalışarak İstanbul'da 30 binayı turuncuya boyadık. Bu seneki temamız, 'kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti bitirmek için kaynak yaratın' şeklindedir. Toplumsal girişimler var, politik girişimler var ama bizim bu sorunu çözebilmemiz için kaynağa da ihtiyacımız var. Kadına yönelik şiddetin sonlandırılması ilk kez küresel kalkınma gündeminin bir parçası oldu."

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin devam ettirilmesi ve ekonomik kalkınmada kadınların çok büyük bir rolü olduğunu aktaran Gisladottir, kadına yönelik şiddetin bitirilip bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Oyuncu Mert Fırat da "İhtiyaç Haritası" isminde internet tabanlı bir platform oluşturduklarını, kadın mücadelesinin içinde olmanın kendisi açısından önemli olduğunu söyledi.

Etkinliğe, kadın sivil toplum kuruluşu üyeleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Editör: İsveç Gündemi