Geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması 2016 yılında İsveç’te olacak! 61.kez gerçekleştirilmesi planlanan şarkı yarışması Eurovision Şarkı Yarışması yine renkli ve birbirinden güzel şarkılarla müzik severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.Eurovision 2016'ya Türkiye Girecek mi? Hangi Sanatçı Hangi Şarkı? henüz net bir bilgi yokken Şarkı yarışmasında hangi ülkenin şarkıcısı birinci olursa bir sonraki yarışma da o ülkede yapılıyor. 2015 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasında “Heroes” şarkısıyla birinci olmayı başaran Mans Zelmerlöw adındaki şarkıcı yeni yılın da kaderini belirlemiş oldu. İşte detaylar...

2016 Eurovision Şarkı Yarışması, 61. kez gerçekleştirilmesi planlanan geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç adına yarışan Måns Zelmerlöw'un "Heroes" şarkısıyla 2015 yarışmasını kazanması üzerine yarışma İsveç'in başkenti Stockholm'a taşındı. 1975 ve 2000 yarışmalarından sonra Stockholm bu yıl üçüncü, Ericsson Globe'de ise ikinci ev sahipliğini yapacaktır. Son katılım sayısına bağlı olarak ülkeler, 2008 yılından bu yana iki yarı final ve bir finalden oluşan bölümlere ayrılacaktır. Mart 2015 tarihinde EBU tarafından Referans grubu toplantısında Yarışmanın Yarı finalleri 10-12 Mayıs 2016 tarihlerinde ve final 14 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı kararlaştırılmıştır.


Şu ana dek 41 ülke katılımını onayladı. 9 Kasım 2015 tarihinde Eurovision Şarkı Yarışması'nın şefi Jon Ola Sand yarışmaya şuanlık 41 ülkenin katılacağını açıklamış, resmi katılım listesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtmiştir. Ukrayna bir yıllık, Bosna-Hersek üç yıllık aradan sonra geri döneceğini duyurdu.

İsveç ulusal kanalı SVT, 2015 zaferinin ardından 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nın hazırlıklarına başlamıştır. 24 Mayıs 2015 tarihinde SVT başkanı Hanna Stjärne yarışma için herhangi bir bütçe planlamasının yapılmadığını söylemiş ancak ekonomik planlamaların başlayacağını bildirmiştir.  Ertesi gün SVT ev sahipliği için ihale aşamasının başladığını ve aday şehirlerin tekliflerini alacağını açıklamıştır. 18 Haziran 2015 tarihinde SVT ve EBU referans grubu arasında ilk resmi toplantı düzenlendi ve yarışmanın ana ayrıntıları ele alındı. 9 Eylül 2015 tarihinde İsveç hükümeti yarışma harcamalarının ilk etapta 60 milyon İsveç kronu olacağını açıkladı.

İhale aşaması

2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nın Sweden'da bulunduğu yer

Stockholm
 
Gothenburg
 
Linköping
 
Sandviken ve Gävle
 
Örnsköldsvik
 
Malmö

Altı aday şehrin İsveç'teki yerleri. Adaylıktan çekilen şehirler kırmızı; seçilen şehir mavi ile gösterilmiştir.

İsveç Televizyonu Eurovision için ev sahibi arena olarak ilk tercihi Stockholm'de bulunan Tele2 Arena olduğunu 24 Mayıs'ta duyurdu. Diğer şehir ve arenaların, daha sonraki bir tarihte yapılacak ihale aşaması için başvurmaları mümkün olabilecektir. Bu karar 2015 Eurovision Şarkı Yarışması bittikten sonraki hafta duyuruldu, 2016 Eurovision Şarkı Yarışması ev sahipliği ilgilenen şehirler ve mekanlar SVT için gerekli belgeler ile birlikte kendi tekliflerini hazırlamak zorunda kalacaktır. Yaklaşık 3 hafta içinde 2015 Eurovision Şarkı Yarışması sonrası şehirler tekliflerini sunacak, bundan yaklaşık bir hafta sonra SVT aday mekanların teklfilerini değerlendirecek ve yaz ortasında ev sahibi şehir ve mekanı açıklayacaktır. 2 Haziran 2015 tarihinde Sandviken şehrinde bulunan Göransson Arena yarışma için ev sahipliği yapabileceğini açıklamış ve 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapan Malmö kentinde bulunan Malmö Arena ev sahipliği için başvurmuş ancak yarışma tarihlerinde aşırı yoğun bir programa sahip olduğu için adaylıktan çekilmiştir. 12 Haziran 2015 tarihinde Örnsköldsvik şehrinde bulunan Fjällräven Center ev sahipliği için aday olmuştur. Tele2 arena 5 Temmuz 2015 tarihinde Mayıs ayında yapılacak etkinliklerden dolayı yarışmadan çekilmiştir.

2016 yarışması ile ilgilenen arena ve şehirler aşağıda gösterilmiştir. 2 Haziran 2015 tarihinde SVT ev sahibi arenanın sahip olması gereken özellikleri aşağıda açıklamıştır:[14]

Ev sahibi arenanın yakınında birçok otel bulunmalı ve yeterli kapasiteye sahip olmalıdırlar
Arenanın içerisinde yeterli büyüklükte bir basın merkezi bulunmalı.
SVT, arenanı sahne inşaatı, ışıklandırma ve teknolojiik donanımlar en az 4-6 hafta boyunca kullanılabilir olmalı
Ev sahibi şehir büyük bir havaalanına yakın olmalıdır.
8 Temmuz 2015 tarihinde, Stockholm'un 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapacağı açıklanmıştır. Ev sahibi mekan olarak 16.000 kişilik kapasiteye sahip Ericsson Globe seçilmiştir.[15] Arena, 1999 yılında İsveç adına yarışan Charlotte Nilsson'un kazanmasıyla 2000 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır.[16] Bu ev sahipliği ile Stockholm üçüncü ev sahipliğini ve Ericsson Globe ise ikinci milenyumda yaptığı ikinci ev sahipliğidir. Yarışmanın basın merkezi 1.500 gazeteci ile beraber Hovet arenasında yer alacak ve delegasyon toplantıları Anexet arenasında yapılacaktır.
Editör: İsveç Gündemi