Eğitim Bakanı Anna Ekström, İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson ve Ulusal Eğitim Dairesi Genel Müdürü Peter Fredriksson'un katıldığı bir basın toplantısı gerçekleşti.

Basın tolantısında duruma dair değerlendirmeler bulunan yetkililer, İsveç'te durumun hala kritik olduğuna dikkat çekerek, uzaktan eğitimin en az 24 Ocak tarihine kadar devam edeceği ilan edildi.

Eğitim Bakanı Anna Ekström:

Çok zor bir yıldan sonra, okul dünyasındaki birçok kişi için Noel tatili iyileşme fırsatı anlamına geldi. Yeni yıl için arama sürecinde olmamıza rağmen durum ciddiyetini koruyor. Çok zor bir durumda okulların yeniden başlaması ve salgında yeni bir bahar dönemiyle karşı karşıyayız. Her zaman en iyisinin okulların mümkün olduğu kadar açık olması olduğu fikrine kapıldım. Bunun nedeni, okulun çocukların öğrenimi ve sağlığı için önemli olmasıdır ifadeleri kullandı.

Ekström: Çocukların covid-19 konusunda yetişkinler kadar ağır hasta olma riski taşımadıklarını ve çocukların enfeksiyonun yayılmasında itici güç olmadığını belirterek, "Çocukların çalışmaları için sorumluluk alma yetenekleri yaş ilerledikçe artar" dedi.

Eğitim Bakanı Anna Ekström:

Bu yeni karar bir zorunluluk değil, fırsat anlamına geliyor. Duruma göre müdürlerin farklı kararlar alabileceğini vurgulayan Ekström, "Ülke genelinde koşullar çok farklı" ifadeleri kullandı.

Yaş, ihtiyaçlar ve farklı koşullar, müdürün dikkate alması gereken şeylerdir.

"Hükümet yarın yeni düzenlemelerle ilgili bir karar vermeyi planlıyor. Karar, İsveç'teki öğrencilerin büyük çoğunluğunun ilkokula başladığı Pazartesi günü yürürlüğe girebilir" dedi.

İstisnalar var. Kurallar, diğer şeylerin yanı sıra özel ilkokulu kapsamayacaktır.

Eğitim Bakanı Anna Ekström:

Nihayetinde, İsveç'teki okulların kapatılması veya açık olması konusunda kararları hükümet verir. Gerekirse dezavantajlara rağmen okulları kapatmaktan çekinmeyeceğiz. Ama bunu istemiyoruz. Okulları açık tutmanın sorumluluğunu hepimiz paylaşıyoruz. Koşullar, hepimizin bu sorumluluğu almamızdır. Başka bir zaman için içeride kalır, uzar. O zaman çocuklarımızın okula devam etmesini sağlamak için iyi fırsatlara sahibiz.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Avrupa ve İsveç'te yaygın bir enfeksiyon yayılımını görüyoruz. Birçok ülke üçüncü bir dalga yaşıyor.

Aşıların etkilerinin görülmesine birkaç ay kaldı.

"Okulları kapatmamak başarılı bir strateji oldu".

"Okulları kapatma kararları son çare olarak kullanılmalıdır."

Çocukların genellikle hastalığı hafif geçirdiğini ve enfeksiyonun yayılmasında itici güç olmadıklarını vurguladı. Okullarda çalışan kişilerin diğer mesleklerden daha sık enfekte olduğu gösterilmemiştir.

Öte yandan, uzaktan eğitim hem işyerlerinde hem de toplu taşıma araçlarında tıkanıklığın azalması anlamına gelebilir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

"Eğitimin yaşam boyu sağlık için kilit bir faktör olduğunu biliyoruz. Yerinde eğitim en iyisidir".

Uzaktan eğitimin özellikle sosyal dezavantajlı öğrenciler için izolasyona ve sosyal adaletsizliğe katkıda bulunabileceğinin altını çizdi.

Carlson'a göre ilkokulda uzaktan eğitimle ilgili kararlar iyi planlanmalı ve dikkatle alınmalıdır.

Ulusal Eğitim Dairesi Genel Müdürü Peter Fredriksson:

"Bence ilk okul öncesi ve okulda geçerli koşullar altında yapılan harika işler hakkında konuşmalıyız. Pandemi boyunca ilk okul ve anaokulu büyük sorumluluk gösterdi".

"Eğitimin insan hakkı olmasının bir nedeni var."

"Enfeksiyonun yayılması yaygındır, okulda enfeksiyonun yayılmasını önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam etmeliyiz, aynı zamanda öğretimi de korumalıyız. Bir araya gelmek için pek de kolay olmayan bir denklem, herkes anlıyor."

Genellikle gerekli görülen şeylerden feragat edilmesi gerekebilir.

"Belediye yetişkin eğitiminde mümkün olduğunca uzaktan eğitime devam edilir, lise eğitiminde 24 Ocak'a kadar uzaktan eğitim uygulanacak."

Okulda yapılması gereken olaylar dikkatlice planlanmalıdır. Bu aynı zamanda uzaktan eğitim için desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için de geçerlidir.

Ulusal Eğitim Dairesi Genel Müdürü Peter Fredriksson:

"Sorunlar ve zorluklar çok farklı görünüyor, enfeksiyonun yayılması farklı görünüyor, bu da çözümlerin farklı görünmesi gerektiği anlamına geliyor."

Her okuldaki müdürler ve öğretmenler, sorunlarını değerlendirmeli ve nasıl çözülebileceklerini görmelidir ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi