Stockholm UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir kent. İsveç'in başkenti olan Stockholm, aynı zamanda İskandinav yarımadasının da en önemli kentlerinden biri. 


Stockholm nerede? 


Stockholm, İsveç'in orta Güneydoğu kesiminde Stockholm Bölgesi'nin içinde yer alan bir kent. İsveç'teki yüzlerce gölden biri olan Malaren, Stockholm'den denize dökülür. Stockholm kent merkezi on dört adadan oluşmaktadır. Riddiarfjarden Körfezine bakan kesim kent merkezi olarak kabul edilir. 

Stockholm kentine nasıl gidilir?
Stockholm kentine haftanın her günü İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan uçuşlar gerçekleştiriliyor. Doğrudan gerçekleşen bu uçuşlar üç buçuk saat sürmekte. Stockholm kentinde dört havaalanı bulunmakta. İstanbul'dan kalkan uçaklar genellikle Arlanda Havaalanı'na iniş yapıyor.

Arlanda Havaalanı kent merkezine 40 kilometrelik bir mesafede. Kentin kuzeyinde bulunan Arlanda, Stockholm şehrine tren ile bağlanmış durumda. 15 dakikada bir kalkan trenler 20 dakikalık bir yolculukla Stockholm merkezine ulaşıyor. Arlanda Havaalanı'ndan Stockholm merkezine ulaşmak için bir diğer alternatif de otobüs. Her 15 dakikada bir düzenlenen otobüs seferleriyle Stockholm merkezine gitmek mümkün. Otobüs yolculuğu yaklaşık 45 dakika sürüyor.

 

Stockholm hakkında bilgiler...
Stockholm hakkında ilk bilgilere Norveç efsanelerinde rastlıyoruz. Stockholm'den ilk bahseden yazılı kaynak ise 1252 yılına ait. Yani Stockholm aslında Avrupa'nın yeni kentlerinden biri. İsveççede kütük anlamına gelen Stockholm, eski Almancada sağlamlaştırma (stock) ve adacık (holm) kelimelerinin türetilmesinden meydana gelmiştir. Türkiye ile Stockholm arasında kış aylarında iki saatlik bir zaman dilimi farkı bulunuyor. İsveç Avrupa Birliği'nde olmasına rağmen kendi para birimi olan İsveç Kronu'nu kullanıyor. 7 Kasım 2017 itibariyle 1 İsveç Kronu 0.45 Türk Lirası'na tekabül ediyor. 

Stockholm'ün, İsveçlileri yabancı düşmanlardan korumak için inşa edilmiş bir yer olduğu düşünülüyor. Kentin ilk kurulduğu bölge olan Gamla Stan 16. yüzyıla kadar kentin sınırlarını belirliyordu. Bu tarihten sonra büyümeye başlayan kent aynı dönemde, Danimarka ile yapılan savaşta büyük yıkıma uğradı.  

17. yüzyıldan sonra kentin nüfusu Avrupa ortalamasının üzerinde bir artış gösterdi. Ticaretle git gide büyüyen kent, zamanla hem İskandinavya'nın hem de Baltık Denizi'nin en önemli kentlerinden biri haline geldi. İsveç Krallığı'nın bu dönemde toprak genişlemesine bağlı olarak sürekli zenginleşen kentte görkemli yapılar inşa edilmeye başlandı.

Stockholm kentinde görülmesi gereken yerler...
Ortaçağ ve Yeniçağ döneminden kalma yapıların korunduğu kente gelen turistler adeta zaman içinde bir yolculuğa çıkıyor. Özellikle Stockholm'ün ilk kurulduğu yer olan Gamla Stan, yüzlerce yıllık evleriyle dikkat çekiyor. 

Gamla Stan bölgesindeki kafeler, sanat merkezleri ve dar sokakları bölgeyi özel bir konuma taşıyor. Bunun dışında Stokholm merkezinde bulunan Vasa Müzesi oldukça ilginç bir yer. Tarihi Vikinglerin ünlü gemilerinin sergilendiği Vasa Müzesi, Stockholm'ün en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Galarvarvsvagen Caddesi'nde Nordiska Museet'e yakın bir konumda bulunan Vasa Müzesi özellikle tarih ve denizlik meraklılarına hitap ediyor.

Kentin bir diğer önemli müzesi de Nordiska Museet. Bir açıkhava müzesi olan Nordiska Museet, kültürel, etnografik ögeler barındırıyor. 

Stockholm'ün bir diğer önemli turistik merkezi, İsveç denince akla gelen ilk simgelerden biri olan ABBA için açılan müzedir. 1970'li yıllara damgasını vuran ABBA hakkında birçok fotoğraf, belge ve görüntünün yer aldığı müzede grup üyelerine ait özel eşyalar da sergilenmekte.

Djurgarden, Stockholm'ün en özel parklarından biri. Geniş bir alana yayılmış olan park, Stockholm sakinlerinin favori gezi alanlarından. St. Johannes Katedrali, Belediye Binası ve Fotografiska kentin önemli diğer turistik noktaları.

Stockholm Metrosu hakkında bilgiler...
Stockholm Metrosu tıpkı Moskova Metrosu gibi gösterişli istasyonlarına sahip. Sanat galerisini andıran tasarımlarıyla her biri ayrı bir konsepte göre tasarlanan metro istasyonları, Stockholm'de kent içi ulaşımının can damarı konumunda. 1950 yılında ilk hattı açılan metronun günümüzde 100 istasyonu bulunmakta. 7 hattın bulunduğu metronun 47 istasyonu yerin altında inşa edilmiştir. Aşağıda fotoğrafı da görülen Radhuset istasyonu içlerinde en ünlüsüdür.

Stockholm kentinden nerede kalınır?
Stockholm, İsveç nüfusunun neredeyse dörtte birini barındırıyor. Bir buçuk milyonluk metropolitan nüfüsa sahip olan kentte çok sayıda otel bulunmakta. Bunun yanı sıra özellikle öğrencilerin ve gençlerin tercih ettiği pansiyonlar da kentin merkezinde konumlanmış durumda.


Editör: İsveç Gündemi