İslam dünyası yeni bir Ramazan ayına ulaşmanın heyecanını yaşarken, kutuplara yakın bazı bölgelerdeki oruç süreleri, tam anlamıyla şaşırtıyor. İsveç'teki 500 bin Müslüman bu yıl oruçlarını, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre tutuyor.

Avrupa genelinde Müslümanların yaklaşık 17-18 saat oruç tutacağı bu Ramazan'da, İskandinavya ülkeleri İsveç, Norveç ve İzlanda'nın bazı kentlerinde oruç süresi yaklaşık 22 saat. Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Tromso kentleri ile İzlanda'nın başkenti Reykjavik'ta yaklaşık 22 saat, Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de ise oruç süresi 20 saat. En kısa oruç, 9 saat 7 dakika ile Arjantin'in Ushuaia şehrinde tutuluyor.

İSVEÇ'TE 500 BİN MÜSLÜMAN DİYANET TAKVİMİNE GÖRE ORUÇ TUTACAK

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Fatih Mehmet Karaca, yaz aylarında İskandinavya'da güneşin neredeyse hiç batmadığını hatırlatarak; “Ramazan ibadetinin süre bakımından uzun ve birtakım zorlukları olduğu gerçek. Ancak oruç inanca, maneviyata ve kalbe yönelik bir ibadet olduğu için, bu zorluklar düşünüldüğünden daha az etki ediyor.” dedi. Norveç ve Finlandiya'da görev yapan Karaca, yaklaşık 500 bin Müslüman'ın yaşadığı İsveç'te daha önce Ramazan ayında 134 farklı imsakiye ve takvim varken, bu yıl İsveç'te yaşayan tüm Müslümanların Türk Diyanet takvimine göre oruç tutacaklarını Zaman aracılığıyla açıkladı.

RAMAZAN BAYRAMI İSVEÇ'TE RESMİ BAYRAM İLAN EDİLEBİLİR

Karaca, İsveç'te Ramazan ayını anlatan “Ramadan: En Svensk Tradition” (Ramazan: Bir İsveç Geleneği) isimli kitabının yazarlarından Södertörn Üniversitesi Öğretim Görevlisi Jenny Berglund'un; “Ramazan Bayramı İsveç'te resmi tatil olsun” önerisini de hatırlattı. İsveç'teki Müslüman STK'ların İsveç hükümetine güçlü bir şekilde talepte bulunmasını öneren Karaca; “Böylece İsveç, Ramazan Bayramı'nı resmi bayram olarak kabul eder diye umuyorum.” ifadesini kullandı.

İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan ise İskandinavya'da oruç süresinin çok uzun olduğunu ancak Allah'ın yardım ettiğini belirterek; “Zorluklar sanıldığı kadar büyük değil. Oruç tutmak sadece nefsi terbiye etmek değil, aynı zamanda sağlığa önemli faydaları olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İsveç'in dünya çapındaki Sağlık Araştırma Enstitüsü Karolinska Enstitüsü'nün geçen yıl yaptığı bir araştırma, oruç tutmanın sağlık üzerinde önemli faydaları olduğunu ortaya çıkardı. İsveç'te Mehmet Kaplan'ın mecliste olduğu süre boyunca gelenekselleşen iftar yemeğinin bu yıl düzenlenmediğini belirten Akan; “Son dönemlerde medya baskısıyla Müslümanlara yönelik ayrımcı tutum sonrasında meclis böyle bir programı organize etmekten çekinir.” şeklinde konuştu.

Editör: İsveç Gündemi