Stockholm merkezli mimarlık firması Utopia Architects, St. Erik Meydanı’nı ‘ticari olmayan ve demokratik kullanım’ esaslarına göre yeniden tasarladı.

Proje Stockholm’ü geliştirmek adına planlanan ve ekip tarafından “ütopya fikirleri” olarak tanımlanan önerilerden ilki olarak hayata geçti.

Kâr odağı olmayan ortak alanlar tasarlama fikri, İsveç’in başkentinin  ‘yürünebilir kent’ olma iddiasıyla doğrudan uyuşuyor.

Yeni tasarım, kent insanının alışveriş merkezleri, kafeler ve restoranlarla kısıtlı olan sosyalleşme olanaklarını genişletmek adına atılan adımlardan biri olarak görülüyor.

KAYNAK: UTOPİA ARCHİTECTS

İsveç Birleşik Taahhüt Şirketleri Federasyonu ve İsveç Ahşap İnşaat Konseyi’nin finanse ettiği proje, demokratik kullanım fikrine odaklanıyor. Utopia Architects, günün büyük bölümünde ve yıl boyunca açık olacak parka herkesin eşit koşullarda erişebilmesine önem veriyor. Gece gündüz, yaz kış fark etmeksizin farklı aktivite olanakları sağlayan yeşil park, ekolojik faaliyetler, tiyatro performansları, kent problemleri hakkında forumlar, okul konserleri, sergiler, film gösterimleri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

KAYNAK: UTOPİA ARCHİTECTS

Malzeme seçimi, ısıtma – soğutma olanakları, bol miktarda aydınlatması ve yemyeşil tasarımıyla, tamamen geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir bir yapı olarak tasarlanan kapalı parkın, kentin bir simgesi hâline gelmesi bekleniyor. Kent dokusuna başarılı bir şekilde entegre edilen yapıya, merkezî konumu sayesinde çok kolay erişilebiliyor.

Editör: İsveç Gündemi