Pazar günü Fittja’daki Mångkulturellt centrum’da Emrah Sönmez’in ”Jag kan vara ett Lejon” (Bir aslan olabilirim) filmi gösterildi. Film, 40 yıl önce Fittja’da öğretmenlik yapan Kenan Gündoğdu ve Mazlum Kiper tarafından başlatılan bir çocuk tiyatrosunun hikayesini anlatıyor ve İsveç tarihini farklı bir açıdan ele alıyor. 

Filmde bazı katılımcıların 40 sene önceki çocukluklarından anlatımlar ve belgesel kesitler sunulurken, 40 sene sonraki hayatlarından de parçalar içeriyor ve bugünkü etkinlikleri tiyatro faaliyetine bağlanıyor.


Filmin baş karakteri tiyatro oyuncusu/müzisyen Fikret Çeşmeli hikayeyi taşıyan çocuk olarak görülürken, yardımcı karakter olarak da Konyaspor’un kurucularından Muttalip Okur takip edilmektedir. Filmde yer alan bir diğer çocuk ise küçük bir kız çocuğu olarak tiyatro grubuna katılan Münibe Demirkıran’dır. 


Film, çocukların yabancı bir ülkeye gelişini, başka bir kültürde tutunmalarını, ailelerin geleneksel bağlarını korumaya çalışmasını ve tiyatroyla nasıl çakışabileceği konusunu gündeme getiriyor. İsveç’te bugün göç ve göçmenlik konusu güncel iken entegrasyon sorunsalını ele alan bu film 40 sene önceki sorunun nasıl aşılabileceğine bir örnek gösteriyor. 


Filmin ilk gösterimi 1 Ekim günü Flimmer 18.Norrköping Filmfestivalinde gerçekleşirken, Stockholm’deki ilk gösterimine oldukça ilgi vardı. Salon hınça hınç doldu. Yer bulmak isteyenlere güvenlik kurallarında esneklik gösterilirken, ön tarafa sandalyeler konulurken, arka sırada ve koridor boşluklarında da ayakta duranlara izin verildi.


Fittja’da 40 sene sonra gerçekleşen buluşmada, film, bir duygu seli yarattı. Filmden sonra proğramın moderatörü İngrid Ramberg ve filmin yapımcısı ve rejisörü Emrah Sönmez arasında bir sohbet yapılırken, seyirciler de soruları ve yorumlarıyla duygularını dile getirdiler. 


Seyirciler arasında 40 sene önceki tiyatro grubundan çocuklar bulunurken, orada olan öğretmenleri Kenan Gündoğdu ve Mazlum Kiper’le özlem giderip anılarını tazelediler. Seyirciler arasında çocukken tiyatro grubuna katılan Josef Kurdman, tiyatronun kendi yaşamında yol gösterici olduğunu ve bugünkü durumunu tiyatroya borçlu olduğunu dile getirdi. 


Proğramın bitişine doğru Fittja’daki çocuklar için yine bir tiyatro faaliyetinin başlatılmasının önemi gündeme getirilirken, Mångkulturellt centrum’da proğram sorumlusu olan Ceylan Holago bu yönde bir karar aldıklarını dile getirerek, katılımcıların desteğini beklediklerini açıklayarak toplantı sona erdi. 
Editör: İsveç Gündemi