İsveç'in başkenti Stockholm'de, bulunan Diyanet İşlerine bağlı Fittja Ulu Camisi'nde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ergin bir konferans verdi.

Tensta Diyanet İmamı Sedar Bükmen'in Kur'an tilavetiyle başlayan konferansa, Fittja Ulu Camii Dernek Başkanı İsmail Okur, UİD İsveç Başkanı Özer Eken, İsveç Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Atak ve vatandaşlar katıldı.

Programın sunuculuğunu yapan Tensta Cami Diyanet Görevlisi Serdar Bükmen, misafirlere ''Hoş geldiniz'' sonra mikrofonu  Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ergin'e bıraktı. 

Fittja Ulu Cami Kadınlar Kolu'nun  daveti üzerine 2009'dan 2014'e kadar görev yaptığı Fittja Ulu Camisi'nde konferans vermekten dolayı duygulu anlar yaşadığını söyleyen Öğcem, ''Kendi topraklarınızdan uzakta, belli nesil burada yetişse de, aidat itibarıyla başka bir coğrafyadan kopup, başka bir coğrafyada başka bir inanç atmosferinde kendine ait dini inanç ve kültürü yaşatmak kadar zor bir şey yoktur. Onun için, çok çetin bir mücadeleyi veren bir kitle olarak hem sizlere gıpta ediyoruz, hem sorunlarınızı dışarıdan tespit etmeye çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Dini kimliğin  yaşantının ve  karakterin çok büyük bir ehemmiyet arz ettiğini vurgulayan Öğrecem, sözlerine şöyle devam etti:


''İsveç'te şartlar bunları yaşamak için uygun olduğu kadar zorlukları da var. Neden serbestlik var bir çok şeyi yapabilirsiniz. Ama bir şey daha var ki bizim zihniyetimiz ve ahlaki değerlerimiz sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için gençlerimiz açısından bir takım handikapların bulunduğu bir yer. Burada bir çok şeye dikkat etmemiz gerekir. Bu da sahip olduğumuz şeyin çok kıymetli olduğunun idraki ile olur. Bizim sahip olduğumuz şey, dünya üzerinde sahip olduğumuz en kıymetli şey. Neden? Çünkü bizim yaşamış olduğumuz ve kendisine teslim olduğumuz hayat, bizi sadece dünya hayatı ile sınırlandıran birşey değil. Burada bize açılan yol, bizi ahirete bağlayan yol. Dolaysıyla, bizi sonsuz saadete götüren bir yol üzerindeyiz. Onun için muhteşem bir zemin üzerinde yürümekteyiz. Sıkıntı ne? bu yolun bizi nereye götürdüğünün farkında olabilmek. Eğer bunun farkına varabilirsek, o zaman herşey değerli hale gelir''

İsveç'in islam adaletine en yakın ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekleyen Öğcem, ''İsveç'in kendi  sosyal düzeni ile iktisadi hayatı ile işleyen kanunları ve  sitemi ile  görüntüde İslami adalet sistemine en yakın ülkelerden birisi. Dünya üzerinde İslam'a en yakın ülkelerin sıralaması yapılıyor. Sıralamada hangi ülkeler var, Finlandiya, Norveç, Avustralya gibi ülkeler var. Bu sıralamada dereceye giren İslam konulu ülkelerden Malezya var. Malezya 37. sırada. Dini İslam olan bir ülke ancak 37. sırada. O zaman nevar burada. Burada bir sıkıntı var. Demek ki, biz 'Müslümanız'' demekle İslamı hayat teşekkül etmiyor'' ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Fittja Ulu Cami Diyanet Görevlisi Cihat Kullay, Öğcem'e bir sürpriz yaptı. Kullay, Fittja Ulu Cami'sinde Öğcem'in görev yaptığı sırada eğitim verdiği öğrencileri kürsüye davet etti. Kürsüye gelen öğrenciler ise Öğcem'e çiçek taktim etti. 

Editör: İsveç Gündemi