Eurovision Şarkı Yarışması’nda geri sayım başladı. Türkiye’nin 4 yıldır katılmadığıyarışmada, ilk kez bir Türk şarkıcı başka bir ülkeyi temsil edecek. Türk şarkıcıSerhat, 10 Mayıs’ta Stockholm’de 1. Yarı Finalde, ”I didn’t know” adlı şarkısıyla8. sırada San Marino adına yarışacak. 

Aşağıda şarkının resmi videosununYoutube linki yer alıyor. Sosyal medyada, dostlarla paylaşmak bilinirliği artırmaadına faydalı olacaktır.

Bu yıl yarışmaya Türkiye resmi olarak katılmasa da, Serhat’la birlikte sahnedeki yerini alacak. Dolayısıyla, 2 ülkenin sorumluluğunu taşıyan Serhat’ın başarısı,tüm Türklerin başarısı olacak.

Şarkının bestecisinin de bir Türk olması (Olcayto Ahmet Tuğsuz) Türkler açısından bir başka gurur vesilesi. Bunun için, Avrupa’dayaşayan Türklerinkonudan haberdar etmek ve gerek 1. yarı finalde, gereksefinalde verecekleri oylarla, Serhat’ı zirveye taşımak için, aşağıdaki bilgileriokumak ve paylaşmak çok faydalı olacaktır.

Yarışmanın ilk aşaması, 10 Mayıs’taki 1. yarı final. İlk yarı finalde 18 ülke yarışacak, San Marino da bunlardan biri ve 10 tanesi finale yükselecek. 10
 Mayıs akşamı sadece, aynı gece yarışan ülkeler birbirlerine oy verebilecek. Ayrıca o gece yarışmasa da, direkt final hakkını alan 3 ülke (Fransa, İsveç, İspanya) oylarını o gece kullanacak.

1. Yarı finalde yarışacak ülkeler ve sıraları:

1-Finlandiya 2-Yunanistan 3-Moldova 4-Macaristan 5-Hırvatistan 6-Hollanda 7-Ermenistan 8-SAN MARİNO 9-Rusya 10-Çek Cumhuriyeti 11-Kıbrıs 12-Avusturya 13-Estonya14-Azerbaycan15-Karadağ 16-İzlanda 17-Bosna Hersek 18-MaltaBu ülkelere ek olarak İsveç-İspanya ve Fransa oy kullanacak.10 Mayıs akşamı bu ülkelerde yaşayan tüm dostlarımızın, Türk vatandaşlarımızın cep telefonuyla mesaj göndererek San Marino’ya vereceklerioylar Serhat’ın en büyük desteği olacaktır. 

Sistem şöyle çalışacak:A-Birinci Yarı final: 10 Mayıs Salı akşamı Saat 21.00 (CET) Canlı yayın(Ülkeler arası saat farkına dikkat!)10 Mayıs akşamı her ülke, kendi resmi TV kanalında yarışmayı canlıyayınlayacak. Yarışma sırasında veya hemen bitiminden sonra, cep telefonuyla mesajların gönderileceği numara verilecek. Verilen numarayatek bir telefonhattından 20 adet SMS ‘e kadar gönderim yapmak mümkün. (Bu sayı ülkeleregöre değişebilir) Fazla gönderilen her SMS şansıartıracaktır. 1. Yarı finalde 18 ülke performanslarını sergiledikten sonra, yaklaşık 15-20 dakika içinde,ekrandan verilen numaraya (bu numara her ülke için farklı) SMS ile oylarınverilmesi gerekiyor. Genelde yollanacak mesaja, ülkenin yarıştığı sıra yazılıyor.Bu durumda San Marino 8 numaralı ülke. Yine deher ülke farklı bir sistemuygulayabilir.

 B-Final: 14 Mayıs Cumartesi akşamı Saat 21.00 (CET) Canlı Yayın(Ülkeler arası saat farkına dikkat!)
Birinci yarı finalden başarı ile çıktıktan sonra, sırada 14 Mayıs’ta gerçekleşecekolan final var. Finalde toplam 26 ülke yarışacak, ama yarışmaya katılan her ülke,finale kalmasa da puan verecek. Yukarıda sayılan ve ilk yarı finalde puan veren20 ülkeye, 22 ülke daha eklenecek. Dolayısıyla 43 ülkenin tamamı bupuanlamada yer alacak.Finalde oy verecek ülkeler: (San Marino’nun finaldeki sırası 10 Mayıs akşamıbelli olacak)

1-Almanya 2-Arnavutluk 3-Avustralya 4-Belarus 5-Belçika 6-Bulgaristan 7-Danimarka 8-Gürcistan9-İngiltere 10-İrlanda 11-İsrail 12-İsviçre 13-İtalya 14-Letonya 15-Litvanya 16-Makedonya 17-Norveç18-Polonya 19-Romanya 20-Sırbistan 21-Slovenya 22-Ukrayna
Ve yukarıdaki ülkelere ek olarak, 1 yarı finalde yarışan ülkeler de (daha öncebelirtmiştik), finalde 2. kez oy verecekler.

1-Finlandiya 2-Yunanistan 3-Moldova 4-Macaristan 5-Hırvatistan 6-Hollanda 7-Ermenistan8-SAN MARİNO 9-Rusya 10-Çek Cumhuriyeti 11-Kıbrıs 12-Avusturya 13-Estonya14-Azerbaycan15-Karadağ 16-İzlanda 17-Bosna Hersek 18-Malta 19-İsveç 20-İspanya 21-FransaAvrupa’da yaşayan Türkvatandaşlarımızın ve dostlarımızın 10 Mayıs ve 14Mayıs akşamlarını ajandalarına alarak, yarışmadaki tek Türk şarkıcı Serhat’a,
SMS’ leriyle verecekleri destek çok önemli. Hepinize şimdiden çok teşekkürler.
Editör: İsveç Gündemi