İsveç'in başkenti Stockholm'deki Eurovision Şarkı Yarışması'nın  birinci yarı finalinde, Ermenistan delegasyonunu yasak  listesinde bulunan sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti bayrağı sallayarak bir skandala imza attı.
Skandal sonrası Avrupa Yayın Birliği (EBU) yöneticisi Sietse Bakker, Ermenistan delegasyonunu hakkında inceleme başlattıklarını ve yarında bir kriz toplantısı yapacaklarını ifade etti.  Ermenistan delegasyonunun ceza alabileceğini hatırlatan Bakke, yarışmadan diskalifiye edilmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

-Ermeni şarkıcıdan ilginç savunma

Stockholm Globen Arena'da gerçekleştirilen ilk yarı finalde, "LoveWave" adlı şarkısıyla  finale kalmaya hak kazanan Ermeni şarkıcı Iveta Mukuçyan, yarışma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''Yasaklı bayrağı neden salladınız'? Sorusu üzerine Mukuçyan, ''Bu soruyu sorduğunuz için teşekkür ediyorum. Zaten böyle bir soru bekliyordum. Unutmayın ki ben kalbimle, duygu ve düşüncelerimle ülkemi temsil ediyorum. Ülkemin düşüncelerini buradan 150 milyon izleyiciye aktarıyorum. Barış istediğimi de haykırıyorum. Tüm dünyadaki Ermeniler barış istiyor'' şeklinde cevapladı.

- Azerbaycanlı gazetecinin sorusuna müdahale

Ermeni sanatçı Mukuçyan'dan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Azerbaycan'ı "Miracle" parçası ile temsil eden Semra Rahimli,  finale kaldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Bir Azeri gazetecinin Ermenistan'ın işgal ettiği Dağlık Karabağ'ı sorması üzerine,  İsveç devlet televizyonu SVT Moderatörü Jovan Radomir, muhabire müdahale ederek, ''Lütfen burada propaganda yapmayın'' dedi. Bunun üzerine Azerbaycan'lı sanatçı Rahimli ise, politik sorulara girmiyorum, bu bir şarkı yarışması'' şeklinde kısa cevap verdi.  Daha sonra AA muhabirine değerlendirmede bulunan Rahimli, ''Finale kaldığım için çok sevinçliyim. Bu benim için çok büyük bir onur, ben şuanda finaldeyim. Dualarınızı benden kimse esirgemesin. Kardeş ülke Türkiye sizi çok seviyorum, sizi de temsil etmek için finaldeydim'' dedi. 


Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi